Economische sancties verhullen povere eurozone economie

Geen categorieaug 08 2014, 15:14
De EU zit in de penarie.
Terwijl de rest van de wereld -en met name het Verenigd Koninkrijk en de VS- de recessie achter zich hebben gelaten en een fikse groei vertonen, praat de Eurozone wel over een zwak, fragiel en oneven herstel maar dat blijkt meer en meer een achterwaarts 'herstel' te zijn. Weliswaar is de dollarkoers gezakt, de euro is nu $ 1,336 en dat neemt een van de zorgen van de ECB weg. Maar Italië is weer in recessie, Frankrijk toont een langzaam wegzakken, Portugal worstelt met een nieuw bankenprobleem, dat ondanks het verscherpte toezicht van de EC, IMF en ECB jarenlang onontdekt kon blijven. De schallende loftrompet van die troika over het 'wonderbaarlijke' herstel van de Portugese economie, enkele maanden geleden, was dus een beetje voorbarig...
Mario Draghi lijkt nu, volgens de Engelse pers, op het punt te staan te beginnen met de Quantitative Easing, om de deflatie in het zuiden en de lage inflatie in het noorden te bestrijden want de inflatie over de gehele eurozone is nu gezakt tot 0,4 % in de maand juli.
De ECB wil nu juist dat gaan doen wat de VS en het VK stopzetten. Ook de lage refirente van 0,15 % van de ECB staat tegenover de stijgende noodzaak in de VS en het VK om de rente te verhogen.
Wat de zaak nog verergert, is dat in Duitsland, het land van hoop en glorie voor de eurozone, nu ook een contractie optreedt en Duitsland zelf ook voor een deflatie gaat vrezen. De handelssancties door de EU aan Rusland opgelegd en de daaropvolgende reacties van Rusland zullen een zware tol eisen. De industriële orders in Duitsland liepen met 3,2% terug in juli, zelfs nog voor de economische blokkades begonnen. Een veeg teken.
De rente op Duitse staatsleningen met  tweejarige looptijd kwam bovendien weer op een negatief van -0,001 %. Tegen alle logica in. Volgens experts duidt dit op een komende conjuctuuromslag, een recessie. "Die val in rente voor Duitse staatsleningen brengt investeerders steeds verder in verwarring", becommentarieert de Société Générale.
Duitsland vreest ook de ban op export van agrarische producten, die, voorzichtig gezegd, de conjuctuur in de Eurozone harder zal raken dan elders in de wereld. Voor de Eurozone betekenen de economische sancties een zware slag maar verhullen misschien ook, dat ook zonder de handelsoorlog de Eurozone economie in het slop zat en voorlopig zal blijven.
Zolang de verschillen is deflatie/inflatie tussen noord en zuid blijven, veroorzaakt door de economische krachtsverschillen is er ook met QE geen uitweg zonder structurele fiscale en monetaire politiek tussen de landen, kortgezegd een oplossing voor de loden last van de gemeenschappelijke euro.
Nu gaat ook blijken wat ik reeds eerder vaak heb vermeld: het noorden trekt het zuiden niet omhoog, maar wordt er door mee naar beneden getrokken. Kijk maar naar de onwikkelingen in de noordelijke economieën.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten