ISIS gaat Hamas-strategie kopiëren

Geen categorieaug 13 2014, 9:00
ISIS is niet gek. Die snappen ook wel dat ze van de VS nooit kunnen winnen. Ze kunnen wel over de grens een kijkje nemen bij Hamas en leren van deze terroristische organisatie: burgers inzetten als levend schild.
De aanvallen van de VS op ISIS hebben nog weinig teweeggebracht. In het noorden van Irak is ISIS weliswaar afgeremd, maar teruggedrongen is de organisatie nog niet. Er zou weleens een patstelling kunnen ontstaan waarbij ISIS in de leer gaat bij Hamas. Deze terroristische organisatie bevindt zich namelijk in een zelfde soort positie. Ook Hamas wordt aangevallen door een leger dat vele malen sterker is. De tactiek van Hamas om Israël zoveel mogelijk dwars te zitten? Het inzetten van burgers als levend schild.
Het bewijs is onlangs keihard geleverd door verschillende Televisiestations. Hamas schiet raketten af vanuit dichtbevolkte gebieden in de Gazastrook. Zelfs plekken in de buurt van journalisten worden niet geschuwd. En laat ik hierover duidelijk zijn. Een overheid heeft mijns inziens twee plichten in een oorlog. Allereerst haar eigen bevolking zo goed mogelijk beschermen en als tweede proberen zo weinig mogelijk burgerslachtoffers te maken bij de vijand. Dat Hamas beide plichten niet nakomt, moge duidelijk zijn. Het brengt haar eigen burgers (in hoeverre een terroristische organisatie burgers kan hebben, maar daar gaat het nu niet om) in gevaar en het probeert juist zoveel mogelijk Israëlische burgerslachtoffers te maken als mogelijk.
Dichtbevolkt
Terug naar ISIS. De VS en de bombardementen verslaan kunnen zij niet. Zij kunnen dit spelletje wel geraffineerder gaan spelen. Net als Hamas haar strijders en haar materiaal in dichtbevolkte gebieden poseren. Op die manier zal de VS op een gegeven moment waarschijnlijk burgerslachtoffers maken. Sterker nog, fans van ISIS claimen dat dat al is gebeurd. Of dat zo is, valt nog maar te bezien. Betrouwbaar zijn die gasten niet. Het laat wel zien dat ISIS dolgraag wil dat er burgerslachtoffers vallen.
Waarschijnlijk zal de Westerse media minder sympathie hebben in dit soort gevallen voor ISIS dan voor Hamas. Voor soennitische moslims overal in deze wereld zal het echter een signaal zijn dat ISIS steun verdient. Velen steunen de Islamitische Staat al, zelfs in Nederland. De christelijke Amerikanen helpen niet de soennitische burgers in Syrië die dag in, dag uit worden gebombardeerd door Assad met zijn gruwelijke Barrel Bombs, nee, zij bombarderen soennieten in Irak. Voor ISIS een droomscenario. Dat begrijpt u.
Smerig
Amerika komt ook in een lastige situatie terecht. Burgerdoden maken zal men niet willen. We dienen ons dan ook te realiseren dat de VS op dit moment een hele smerige oorlog vecht, die waarschijnlijk levens zal kosten, veel geld en onder grote delen van de wereldbevolking imagoschade voor het land. De waarschijnlijke uitkomst? Een patstelling in Noord-Irak, waarbij ISIS met raketaanvallen en zelfmoordaanslagen zoveel mogelijk verderf zal willen zaaien.
Ondertussen rukt ISIS op andere plekken in Irak en Syrië verder op. Deze oorlog is nog maar net begonnen... En valt waarschijnlijk niet te winnen.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten