Kabinet heeft geen geld voor Defensie, wel voor Ontwikkelingshulp

Geen categorieaug 23 2014, 12:45
50 miljoen voor Defensie, 375 miljoen voor Ontwikkelingshulp.
Het is nog erger dan gedacht: het zakcentje dat Defensie er volgend jaar bij krijgt is kleiner dan het bedrag dat een paar dagen geleden naar de media lekte. Defensie krijgt er in 2015 geen 100 miljoen euro bij, maar slechts 50 miljoen euro. Vanaf 2016 zou het wel om 100 miljoen euro gaan, maar zoals gezegd, het is en blijft een zakcentje. Geef dan niks. Het kabinet van VVD en PvdA gaat overigens wel flink meer geld stoppen in Ontwikkelingshulp:

Het kabinet trekt volgend jaar ook 375 miljoen euro extra uit voor ontwikkelingssamenwerking. Dat geld is bestemd voor opvang van vluchtelingen in de regio en voor noodhulp.

Bij de PvdA wrijven ze vast in hun handjes met het extra geld voor het departement van minister Lilianne Ploumen. Zou de PvdA-minister de extra miljoenen al aan het verdelen zijn? Dan geeft ik nu het woord aan Elsevier-columnist Arend Jan Boekestijn, die gisteren twitterde:
Ik vrees dat Boekestijn gelijk heeft, als Poetin en zijn trawanten al zouden weten dat Nederland bestaat. Want we doen er al jaren niet meer toe in de wereld. We bezuinigen steeds meer op Defensie, waardoor we alleen nog in staat zijn scherfvesten en nachtkijkers naar de Koerden in Noord-Irak te sturen. We geven veel minder dan de NAVO-norm van twee procent van het bnp aan Defensie uit. In 1980 gaven we nog drie procent uit. Those were the days.
Even voor de duidelijkheid: de 50 miljoen euro voor Defensie in 2015 is helemaal geen investering, zoals wordt gespind door het kabinet, maar een 'verzachting' van de bezuinigingen van Rutte II op Defensie. Het komt erop neer dat Rutte II 197 miljoen weghaalt en 50 miljoen teruggeeft. Er gaat netto dus bijna 150 miljoen euro af. Met dank aan VVD en PvdA én de gedogers van D66, ChristenUnie en SGP.
De SGP zegt meer geld voor Defensie te willen. Uiteindelijk zou Nederland zelfs naar NAVO-norm toe moeten. Ik geloof best dat de SGP dat echt wil. Maar de SGP is te klein en te bescheiden. De rest van de (gedoog)coalitie wil niet dat er meer geld naar Defensie gaat, dus dan gebeurt het niet. Meer geld voor Defensie betekent dat er automatisch minder geld naar Ontwikkelingshulp gaat. Als ik een SGP-Kamerlid was, had ik vandaag nog het kabinet opgeblazen. Een kabinet dat in deze tijden wel honderden miljoenen euro's vrijmaakt voor Ontwikkelingshulp en vrijwel niets voor Defensie, is geen knip voor de neus waard.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten