Knevel & Van den Brink: 't is voorbij!

Geen categorie•aug 30 2014, 9:00
't Is voorbij, mensen. Na Pauw en Witteman gaat ook Knevel en van den Brink voorgoed van de buis. Dat zag je van kilometers ver aankomen en toch is het pijnlijk.
De dreun zal nog wel even nagalmen bij de EO. Andries Knevel (ik vond een oude foto) en Tijs van den Brink wilden zelf graag nog door met het programma KvdB. De NPO ziet dat echter niet zitten. Het formele argument is dat het tijd is voor verjonging (ik ben 22 en ben beschikbaar). Er lijkt echter meer aan de hand.
Kijkcijfers beste mensen. Daar draait het om. Als Knevel en Van den Brink elke avond meer dan een miljoen mensen wisten te trekken, was er nu weinig aan de hand geweest. De eerste jaren van KvdB trok dit duo ook dergelijke kijkcijfers. Iets lager dan Pauw en Witteman, maar zij zaten in de zomermaanden ook in een niet al te spannende periode.
Tan
De afgelopen serie zakte het programma echter door het ijs. Kijkcijfers van 500.000 en zelfs nog lager. Afgelopen donderdag trok het programma niet meer dan 402.000 kijkers. Dat lijkt vooral te liggen aan RTL. Humberto Tan wist diezelfde dag ruim 1.200.000 mensen aan de buis te kluisteren. Dat is bijna drie keer zoveel. Arme KvdB. Arme NPO. Die commerciële tv kan blijkbaar prima televisie maken. Zonder belastinggeld. Maar dat is een andere discussie.
Daarnaast kreeg ik steeds meer het gevoel dat Knevel en Van den Brink meer en meer op Pauw en Witteman wilden lijken. Je mocht vooral niet merken dat beide heren christelijk zijn. De E van de EO moest weggepoetst worden. Of, zoals Beerekamp het onlangs in het NRC zei, beide presentatoren zijn gegroeid naar minder gereformeerdheid, en dat geldt in hogere mate voor hun redactie.
EO
Dat is superjammer. KvdB had bij uitstek het programma kunnen zijn waar christenen en rechtse mensen hun verhaal hielden. Nu gebeurde dat nog wel, ook de afgelopen serie, maar minder. En dat werkt niet. Kijk maar naar de kijkcijfers. EO-leden verwachten van hun omroep gedegen, christelijke televisie. Die knappen af op allerlei sporters, artiesten en muzikanten.
Andersom waren de 'gereformeerde' broeders te christelijk en te wereldvreemd voor de De Wereld Draait Door- en Pauw en Witteman-kijker. Dan houd je 400.000 kijkers over. Helaas. Het programma had echt potentie. Met commentatoren als Arnold Karskens was er bijvoorbeeld wel degelijk een ander geluid over ISIS, vervolgde christenen en het Midden-Oosten op tv dan een Petra Stienen brengt. Die we ongetwijfeld weer zullen zien verschijnen bij Pauw.
Hopelijk brengt de KRO met Eva Jinek mooie, rechtse televisie. En komt de EO terug met een opgepoetste E. Ga ik weer kijken.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten