Langdurige Zorg wel betaalbaar

Zo blijkt uit doorrekening CPB

 

 

Op verzoek van de SP heeft het Centraal Plan Bureau (CPB) de kosten en opbrengsten van de zorg doorgerekend. Anders dan het kabinet beweert blijkt daar uit dat de kosten van langdurige zorg helemaal niet te duur zijn. Echter, het geld dat binnenkomt uit premiebetaling wordt besteed aan andere uitgaven.

Al vanaf de belastingherziening in 2001 komen er aanzienlijk meer AWBZ-premies binnen dan er aan de zorg besteed wordt. Zo komt er dit jaar 34 miljard aan premies binnen, terwijl er maar 23 miljard daarvan aan de zorg wordt besteed. Het verschil wordt aan andere zaken besteed.

Het tekort van 3 miljard in de zorg dit jaar is dus niet nodig, aldus SP-kamerlid Leijten.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

4 reacties

 1. M. Brandenburg

  Vooral de VVD heeft meegewerkt aan hetoptuigen van het sociale dictorschap in Nederland. Overheersing van doverheid op alles en het volk afhankelijk makend, van de sociale heilstaat. Geen politieke partij is daar zo bij betrokekn geweest als de VVD, men lulde rechts en ondertussen bouwde zij de sociale heilstaat op, waar enorme gropen afhankelijken werden gecreerd die nu denken enkel met de staat (Nu EU) te kunnen overleven.  En dus maar blijft stemmen op deze partijen die beetje bij beetje je persoonlijke vrijheid afpakken. 

   

  Het lek is al jaren boven, immers overal wordt zogenaamd bezuinigd maar de overheidsuitgaven stijgen elk jaar weer. EEn kind kan bedenken dat dit niet klopt en dat men het geld dus aan andere zaken uitgeeft!

   

  Zoals dat Automobilisten (de gebruiker betaald lachwekkende kunnen we het niet maken) buiten wegenonderhoud en dergelijke de grootste sponsor is van andere zaken, maar wanneer je roept wie fiets moet ook betalen, valt men over elkaar heen, terwijl alle voorzineingen voor fietser door die automobilisten worden opgebracht, terwijl men tussen neus en lipen door even vermeldt dat men geen geld heeft voor infrastructuur….. Waar gaan die miljarden heen, je moet je kop wel heel diep in het zand hebben om dat te negeren. En zo zijn er vele voorbeelden te vinden.

 2. Mar

  De media hebben ook flink bijgedragen aan verkeerde voorstelling van zaken.  Vooral Elsevier, het clubblad van de VVD,  heeft zich daarin niet onbetuigd gelaten.

   

  En als men wil weten hoe doorschuiven naar gemeenten  in de praktijk uitpakt, hoeft men alleen maar te kijken naar wat er gebeurde bij  gehandicapten- en ouderenvervoer en hulp in de huishouding.

   

  Maar ach, vooral VVD is een fan van afschuiven. Scheelt weer een kostenpost op de begroting en dat de kwaliteit dan hard achteruit gaat is niet hun probleem. Er verschenen niet voor niets nep VVD-posters met de tekst: Ziek zijn is een keuze.

 3. Jean Wanningen

  Tja, maar het is wel goed dat het ‘lek’ nu boven tafel is en dat wat de regering heeft beweerd dus niet juist is. Die hele omzetting van de WMO is alleen maar ingegeven door de drang tot bezuinigen en de effecten onvoldoende goed doordacht. Zowel aan uitvoerende zijde als aan de kant van de burger, die evenmin weet waar hij aan toe is. Ik voorspel dan ook dat het hele circus uiteindelijk meer gaat kosten, niet minder.

 4. Mar

  “Echter, het geld dat binnenkomt uit premiebetaling wordt besteed aan andere uitgaven.”

   

  Nou zeg, dat wisten wij nog niet hoor. Wat een nieuws.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.