Omtzigt wil dat eurostat schuld Letland herberekent

Foto:

Boekenonderzoek

 

We schreven hier al eerder over de dubieuze praktijken rondom de toetreding van Letland tot de eurozone. CDA-politicus Pieter Omtzigt heeft vandaag een brief gestuurd aan directeur Rademacher van het statistiekbureau van de EU, Eurostat, waarin hij vraagt om een boekenonderzoek, net zoals destijds bij Griekenland het geval was. Echter, toen werd Rademacher teruggefloten door de huidige voorzitter van de EC, de Portugees Barroso. Omtzigt schrijft:

“Nu de voorzitter van de Eurogroep heeft toegegeven dat er een geheime deal was, is duidelijk dat de boekhouding van Letland niet klopt en moet Eurostat onmiddellijk ingrijpen. Voor het vertrouwen in het eurozone is het essentieel dat landen correcte boekhoudingen publiceren, anders is het Europees verdrag waardeloos”.

Dat laatste mag welhaast een understatement worden genoemd. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de Europese Commissie zaken onder het tapijt kan blijven vegen en haar eigen statistiekbureau opdracht geeft om zaken achter te houden c.q. te manipuleren. Het kan evenmin zo zijn, dat de gewraakte deal verkeerd in de boeken staat en dat Letland niet correcte nationale rekeningen heeft ingeleverd bij de toetreding tot de Euro.Heel goed dus dat hier aandacht aan besteed wordt. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!