Rutte spreekt over terrorismebeleid

Geen categorieaug 22 2014, 21:14
Na alle geroep van mensen, die zoals ik feitelijk geen invloed hebben op de terrorsimebestrijding in Nederland, is het wellicht interessant om eens te lezen wat de overheid doet. De overheid is nogal stil, maar vandaag gaf premier Rutte een persconferentie, waarin hij zich over dit onderwerp uitsprak.
Als premier van alle Nederlanders en een kabinet dat als motto 'bruggen bouwen' heeft, spreekt hij zich niet uit tegen de islam, maar zegt hij zich 'samen met alle mensen van goede wil' in te zetten voor de rechtsstaat. Volgens de premier is er slechts bij 'een hele kleine groep' 'steun voor de brute en verwerpelijke ideeën van terreurgroepen als IS'.
Over de maatregelen zegt hij:

We zullen alle middelen, die de rechtsstaat biedt, gebruiken om de rechtsstaat overeind te houden. Tegen personen in Nederland die willen deelnemen aan de strijd, die IS en andere terreurgroepen voeren, wordt al anderhalf jaar, sinds de verhoging van het dreigingsniveau, een breed pallet aan maatregelen ingezet. We nemen daarbij zichtbare en onzichtbare maatregelen:

- Uitreizen wordt zo veel mogelijk verijdeld door onder meer paspoortmaatregelen: intrekken, niet uitgeven.

- Van uitgereisde jihadisten worden uitkeringen ingetrokken en ze worden uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie.

- Teruggekeerde jihadisten worden nauw gemonitoord en er lopen meerdere strafrechtelijke onderzoeken.

- Het OM hanteert een strakke lijn. Het zwaaien met vlaggen van IS en Hamas wordt niet geaccepteerd.

- Verder is er een landelijk team van rechercheurs bij de nationale politie speciaal voor onderzoek en opsporing van jihadisten.

Maar het kabinet doet meer: zowel op preventief als op repressief gebied. We bereiden daarbij een integraal programma met maatregelen voor, waaronder een voorstel dat de mogelijkheden uitbreidt voor het ontnemen van het Nederlanderschap en een wetsvoorstel over het nationaal gebruik van reisgegevens. Binnenkort zal de Tweede Kamer daarover nader worden geïnformeerd.

Vooral het ontnemen van de Nederlandse nationaliteit is iets wat ik steun. Erg jammer dat de overheid tot noch toe zo weinig laat merken dat er ook echt iets gebeurt om extremisme te bestrijden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten