Sybrand Buma: kabinet moet ISIS aanpakken

Geen categorieaug 21 2014, 12:44
Het CDA wil ISIS-sympathisanten in Nederland keihard aanpakken.
CDA-leider Sybrand Buma heeft het helemaal gehad met Nederlandse moslimradicalen die ISIS steunen en, ik noem maar wat, de dood van fotojournalist James Foley gisteren uitgebreid vierden. Hij eist actie van het kabinet - en wel meteen.
"Het kabinet kijkt als een konijntje in de koplampen, wachtend op wat komen gaat," constateert hij in De Telegraaf. Ook maakt hij duidelijk dat hij, als één van de weinige leidende politici in ons land, begrijpt welk een bedreiging ISIS kan vormen voor ons:

"ISIS, de terugkerende jihadstrijders én de radicaliserende jongeren in de Schilderswijk; het is de grootste bedreiging voor de binnenlandse veiligheid."

De jihadisten die terugkomen en de malloten die de Schilderswijk proberen over te nemen vormen inderdaad een groot gevaar voor de rest van de maatschappij. Het begint met het claimen van hele wijken voor zichzelf, het zal ongetwijfeld eindigen met aanslagen en andersoortig geweld tegen andersdenkenden.
Buma:

"De overheid laat nu alleen maar twijfel zien. Burgemeesters die worden geconfronteerd met demonstraties, worden in de kou gezet, want kunnen er niet veel tegen doen. Dat maakt aanhangers alleen maar sterker."

Op Twitter voegt de christendemocraat daar aan toe:
Dat van verheerlijking strafbaar stellen klinkt heel aardig (en ik vind het fantastisch dat Buma wil ingrijpen), maar het lijkt me juridisch gezien niet haalbaar. Mensen hebben immers het recht op de vrijheid van meningsuiting - daar moeten we blij mee zijn ook.
Wel moet er worden gekeken naar andere manieren om dit soort problemen aan te pakken: als ISIS-mensen een dubbel paspoort kun je ze de Nederlandse identiteit afpakken als ze zich schuldig maken aan misdrijven... en ze vervolgens uitzetten.
Daarnaast moet er het één en ander worden gedaan om moskeeën in de gaten te houden, wat ook geldt voor ISIS-sympathisanten. Iemand zegt dat ISIS geweldig bezig is? Zet hem of haar meteen op de zwarte lijst van de AIVD en kijk ook even naar de nationale identiteit(en) van die persoon.
Goed. Buma is in ieder geval heel aardig bezig door actie te eisen. Nu hopen dat andere partijen zich er ook mee gaan bemoeien en ze samen met een plan van aanpak komen dat kans van slagen heeft - zo niet op de korte, dan in ieder geval op de korte termijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten