'Vrouwen hebben geen ambitie'

Geen categorieaug 25 2014, 20:30
Vrouwen zijn de zieligste mensen op deze planeet. Ze hebben helemaal geen kansen op een topbaan en veel te weinig ambitie. Daar moet aan gewerkt worden! O ja?
God schiep mannen en vrouwen. Dat weet iedereen. En die zijn niet gelijk. Als u dat niet gelooft, moet u zich maar eens verdiepen in de bloemetjes en de bijtjes. Neemt niet weg dat mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt natuurlijk evenveel kansen moeten krijgen. Van discriminatie mag op basis van geslacht geen sprake zijn. Ook niet van positieve discriminatie overigens. Dat vind ik precies hetzelfde. Soms krijg je het idee dat je bij verschillende (overheids)baantjes als (blanke) man al met 1-0 achter staat. Dan gaat het niet meer over capaciteiten.
De kansen op de arbeidsmarkt waren vroeger niet gelijk. Vrouwen schopten tegen een glazen plafond. De afgelopen decennia is er echter veel veranderd. De positie van de vrouw is veranderd en in mijn ogen ook verbeterd. Ik durf de stelling aan dat vrouwen door de regel evenveel kans hebben op een topfunctie of een topbaan als mannen.
Pauw
Het resultaat is echter dat nog steeds mannen Nederland domineren. Vorige week ontstond er wat ophef over uitspraken van Jeroen Pauw over dit thema. De presentator zei dat vrouwen in Nederland nog niet zoveel betekenen. Er zijn minder vrouwelijke burgemeesters, minder vrouwelijke hoogleraars en zelfs minder ministers. Wat Pauw bedoelt met het woordje zelfs begrijp ik niet, dit klinkt alsof de politiek ervoor moet zorgen dat de man/vrouw verhouding in het kabinet precies 50/50 is. Als Pauw dat zo bedoelt, ben ik het daar zwaar mee oneens. Kennis en kunde moeten bepalen wie in Nederland aan de knoppen zitten, niet het geslacht.
Dat de kansen inmiddels gelijkwaardig zijn, zien feministen ook in. Dat men (vooral vanuit Europa) er alles aan doet om bedrijven en instellingen bijna te dwingen vrouwen omhoog te schoppen, is veelzeggend. Blijkbaar zitten de meeste vrouwen helemaal niet op topfuncties te wachten. Zij maken andere keuzes en hebben andere prioriteiten in het leven. Prima, zou je zeggen. Maar zo denkt niet iedereen er over.
Ambities
Als gelijke kansen en zelfs quota niet helpen, moet er ander geschut worden ingezet. Vrouwen moeten hun ambities opschroeven, bijvoorbeeld.

Jeroen Pauw heeft gelijk als hij zegt dat vrouwen weinig betekenen in de samenleving. Vrouwen zouden hun ambities moeten opschroeven en zo zorgen dat zij interessant genoeg zijn voor een lang gesprek op televisie.

Dit schrijft Liesbeth Wytzes op de site van Elsevier. Ik denk niet dat ze het zo bedoelt (haar column is zeer lezenswaardig), maar eigenlijk staat hier dat vrouwen niet genoeg ambitie hebben. Vandaar de kop van dit artikel. Vrouwen maken de verkeerde keuzes, vinden velen. 'Vrouwen moeten niet alleen geholpen worden om een topbaan te bemachtigen via allerlei vrouwenquota. Nee, vrouwen moeten ook nog geholpen worden met het maken van eigen keuzes. Ambitie loze wezens dat het zijn...'
Iedereen die zo nodig vrouwen naar de top schopt, minacht de eigen keuze van de individuele vrouw.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten