Aftakeling van Nederland, deel 2

Geen categoriesep 09 2014, 15:00
Ondervoeding
Uit een onderzoek van SEO blijkt, dat maar liefst één vijfde van alle ziekenhuispatiënten en mensen in verzorgingstehuizen ondervoed is. Een zorgwekkend hoog percentage, dat bovendien enorm veel geld kost: bijna twee miljard per jaar.
Jaarlijks overlijden in Nederland zo'n vierhonderd mensen aan de gevolgen van ondervoeding. De onderzoekers stellen dat ondervoeding in de gezondheidszorg erg wordt onderschat. Onnodige kosten zouden kunnen worden bespaard door patiënten sneller medische voeding voor te schrijven.
Ik vraag me af of dit de oplossing is. Het lijkt me niet dat we de weg op moeten om mensen te dwingen te eten. Als er geen eetlust is, dan heeft dat doorgaans een hele andere reden. Gebrek aan aandacht bijvoorbeeld. En wie in de opleidingsboekjes tot verpleger leest, dat er zo min mogelijk aandacht besteed moet worden aan individuele patiënten verbaast zich daar ook niet langer over.
Die onderzoekers van het SEO hadden beter wat veldwerk kunnen verrichten hoe het er in de praktijk aan toe gaat bij de meeste verzorgingstehuizen. Het echte probleem is een tekort aan aandacht, menselijkheid en warmte. Dáár ligt de échte besparing, maar dat komt in de hoofden van de technocraten die onze samenleving meer en meer bestieren niet op.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten