Algemene beschouwingen: Rutte krijgt het makkelijk

Geen categoriesep 18 2014, 10:15
De tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen wordt een walk in the park voor premier Rutte. De reden? De oppositie slaat nog geen deuk in een pakje boter.
Wat gisteren tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen pijnlijk duidelijk werd: het kabinet heeft geen echte oppositie. 'Oppositiepartijen' D66, ChristenUnie en SGP voerden doodleuk het woord namens het kabinet, de SP had de cijfers weer eens niet paraat (het was echt heel pijnlijk om te zien hoe Roemer zat te stamelen achter het spreekgestoelte), en Wilders riep dat de koran van tafel moet. Tja.
Rutte mag in z'n handjes wrijven met zo'n oppositie. De andere partijen houden VVD en PvdA wel in het zadel met dat soort geklungel. Terwijl juist nu het moment is om het kabinet helemaal af te fakkelen. Het kabinet is uitgeregeerd. VVD en PvdA hebben niks meer te doen. Ze zijn niet van plan ook maar één grote hervorming te gaan uitvoeren in de komende jaren. Ja, ergens ver weg wordt heel misschien het belastingstelsel hervormd, maar verder wacht het kabinet lafjes de Statenverkiezingen van maart volgend jaar af.
De enige oppositiepartij die wél met inhoudelijk sterke ideeën kwam, was het CDA. Het CDA presenteerde een heuse tegenbegroting: de Agenda voor 2015. Er moet meer geld naar veiligheid (Defensie, AIVD, OM), er moet meer worden geïnvesteerd in zelfredzaamheid op het gebied van energie en voedsel, en er moet een 'sociale vlaktaks' komen (waar ik overigens geen groot voorstander van ben: doe mij maar een echt lage vlaktaks zoals die van VNL). Natuurlijk buitelden de andere partijen allemaal over het CDA heen. Vooral Pechtold vond het allemaal maar niks: "U wil terug naar de jaren 50."
Hoe dan ook, het wordt een makkelijk dagje voor premier Rutte vandaag. Vanaf 10:30 uur (livestream) beantwoordt hij in de Tweede Kamer de vragen van de andere partijen. Ik verwacht geen politiek vuurwerk, omdat, zoals gezegd, een deel van de oppositie het kabinet koste wat het kost verdedigt en de rest van de oppositie hopeloos verdeeld is. Rutte speelt de overgebleven oppositiepartijen gewoon tegen elkaar uit. En zo koopt hij weer tijd om nog even in het Torentje te mogen zitten. Want laten we wel wezen: daar is het hem allemaal om te doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten