CU en SGP boos op kabinet vanwege religieuze scholen

Geen categoriesep 28 2014, 18:59
Ik kan me er iets bij voorstellen, maar toch: niet zeuren jongens.
De SGP en de ChristenUnie zijn hartstikke boos op het kabinet. Niet omdat premier Rutte en zijn kompanen de belastingbetaler uitknijpen, maar omdat religieuze scholen voortaan niet meer mogen discrimineren op basis van geloof. Iedere leerling die dat wil moet worden toegelaten, ook als hij of zij de religie van de school helemaal niet aanhangt.

Als dat gebeurt, is dat ''de bijl aan de wortel van de vrijheid van onderwijs'', stelt Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie. Hij zal zich er maandag fel tegen verzetten als de Tweede Kamer over het onderwijs praat. Het gaat om een oud wetsvoorstel uit 2005 dat regelt dat ouders toelatingsrecht krijgen voor hun kind. PvdA-Kamerlid Loes Ypma wil dat initiatief, destijds opgesteld met SP, D66 en GroenLinks, weer oppoetsen. Ook coalitiepartij VVD schaart zich achter het voorstel, waardoor een ruime Kamermeerderheid ontstaat.

Voordewind, die ik verder een prima kamerlid vind, gaat verder: "Het ging er toen om zwarte en witte scholen tegen te gaan. Maar uit de adviezen bleek dat de toelatingsplicht dat probleem niet aanpakte, omdat het meer lag aan de wijken dan aan de scholen zelf."
Daar voegt hij aan toe dat de scholen hun identiteit als 'religieus' dreigen kwijt te raken, aldus Voordewind, als zij gedwongen worden om niet-religieuze of anders-religieuze leerlingen aan te nemen. Dat zou in strijd zijn met de grondwet (waarin het recht op identiteit blijkbaar beschermd wordt volgens de CU-man).
Nou heb ik normaal gesproken best wel sympathie voor de kleine christelijke partijen, maar ze vliegen hier jammer genoeg toch behoorlijk uit de bocht. Als religieuzen hun eigen scholen willen: prima, maar betaal het dan helemaal zelf. Zolang een school geld accepteert van de overheid mag er niet gediscrimineerd worden, niet op basis van ras, geloof, geaardheid, of wat dan ook. Natuurlijk is dat nu wel het geval (wat geloof betreft), maar dat betekent niet dat dit juist is.
In plaats van te eisen dat door subsidie-gespekte scholen mogen discrimineren moeten de CU en de SGP hun best doen om het onderwijs zoveel mogelijk te privatiseren. Een private school moet het recht namelijk inderdaad hebben om leerlingen te weigeren op basis van geloof; voor openbare scholen (door de belastingbetaler betaald) ligt dat heel anders.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten