De Nederlandse windmolens draaien nog steeds op subsidie

Geen categoriesep 26 2014, 19:00
En onder leiding van de VVD worden er weer een hoop bij gebouwd!
Ooit werd Rutte er minister-president mee: onvervalste rechtse retoriek op tal van terreinen waar de VVD een stevig rechts geluid tot dusverre nog had nagelaten te verkondigen. Zoals het gebied van duurzaamheid. Toen Rutte net was aangetreden als VVD-leider, meldde hij nog van de school "groenrechts" te zijn. Maar in 2010 was die toon al veranderd naar: "Die malle windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie." Mede dankzij dat soort uitspraken kon Mark Rutte later dat jaar het minister-presidentschap opeisen.
Maar van al die ferme taal over windmolens is bijzonder weinig terecht gekomen. Vandaag kondigde het kabinet - waarvan Rutte nog altijd premier is - immers aan dat er drie megaparken zullen worden aangelegd voor de vaderlandse kust:

Er komen drie grote windmolenparken op zee. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Negen vergunningen die eerder voor windparken op zee waren afgegeven, worden ingetrokken. De betrokken energiebedrijven krijgen compensatie. Over de hoogte moet nog worden onderhandeld.

Volgens de betrokken ministers Henk Kamp (Economische Zaken) en Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) gaan door clustering van de nieuwe windparken de kosten flink omlaag. In de drie gebieden komen in totaal vijf windparken. Het levert de komende 15 jaar in totaal een besparing van 3 miljard euro op, aldus Kamp.

Volgend jaar kan bij Borssele worden begonnen met de ontwikkeling van het eerste park.

Twee VVD-ministers zijn er dus apetrots op: Nederland zet weer een stapje verder op het pad naar volledige 'duurzaamheid'. Ondanks het feit dat windmolenparken - en zeker op zee - nog lang niet rendabel zijn, en ondanks het feit dat dit gegoten wordt in het frame van de 'kostenbesparing'; de hele 'kostenbesparing' was natuurlijk overbodig geweest als er nooit een euro geïnvesteerd was in duurzaamheid.
Alle stoere taal over windmolens, subsidie en andersoortige bezuinigingen die zouden worden ingezet op duurzaamheidsprojecten ten spijt is de VVD dus weer helemaal terug op het spoor van "groenrechts." Met de immer lachende Rutte als voorman. Zoals de windmolen waait, waait zijn jasje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten