Gewapende ISIS-scholier geschorst door school

Foto:

Oh geweldig, ISIS-sympathisanten lopen nu al gewapend rond op middelbare scholen in Nederland.

Kan iemand de AIVD even op deze jongen zetten? 

Politie en schoolleiding doen het af als een ‘misplaatste actie’, maar de leerlingen van vmbo-school De Spindel in Hengelo (Overijssel) zijn momenteel in de ban van een vermeend ISIS-filmpje. Daarin dreigt de 14-jarige scholier Ilhan M. met onthoofdingen van Joden en schoffeert op uiterst grove wijze Joodse vrouwen. ,,De grote vraag is nu: hoe serieus moeten we hem nemen?”, zegt een doodsbange leerling. Ilhan is intussen geschorst.

Ilhan staat bekend als een probleemleerling. Zo kwam hij eerder in de problemen omdat hij illegaal vuurwerk meenam naar school, en deze week alweer omdat hij een alarmpistool bezit. Andere leerlingen maakten zich zorgen omdat ze dachten dat het een gewoon wapen was. Ilhan kreeg hierdoor een boete.

Vervolgens kwam de gewraakte video daar dus nog eens bij. In de video komt hij duidelijk herkenbaar in beeld en deelt hij mee dat hij een ISIS-sympathisant is en dat hij maar één grote droom heeft: joden onthoofden. Vervolgens begint hij aan een buitengewoon kwetsende rant over joodse vrouwen, waarvan hij er waarschijnlijk geen één kent, maar dat geheel terzijde.

Dit is natuurlijk niet best; hier moet de AIVD op worden gezet, Ilhan moet nauwlettend in de gaten worden gehouden, en zijn ouders moeten gewaarschuwd worden dat hun zoon hard aan het radicaliseren is. Maar wat is de reactie van de school en de politie?

De schoolleiding meent echter dat het zo’n vaart niet loopt. Woordvoerster namens de directie, Loes Koop: ,,De politie heeft het filmpje bekeken en zegt dat er geen serieuze dreiging vanuit gaat. Een grap? De politie noemt het een misplaatste actie. En zij zijn tenslotte de professionals.”

Dit is totaal geflipt. Willen de autoriteiten echt het risico nemen dat Ilhan straks een onschuldige jood vermoordt? En wat dan? ‘Wir haben echt nicht gewusst?’

Volgens de school keert Ilhan daar niet terug, maar zelfs als dat zo is: wat lost dat op? Dan gaat hij gewoon naar een andere school waar hij precies hetzelfde soort gedrag kan vertonen en een even zo grote bedreiging kan vormen voor zijn medescholieren. 

Dit kan en mag niet. Dit soort dreigementen moeten buitengewoon serieus worden genomen en Ilhan moet onmiddellijk in een deradicalseringsproces worden gestort. Er is nu even geen ruimte om weg te kijken en alles met de mantel der liefde te bedekken.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!