Het vaste ritueel

Foto:

Ja hoor, deze week was het weer zo ver, naar aanleiding van Prinsjesdag en de Algemene Politieke Beschouwingen: het vaste ritueel van de geblondeerde man uit Venlo die de parlementaire barricades bestormde, de politiek-correcte goegemeente die collectief in de loopgraven dook. Het resultaat is dat we het weer eens over van alles hebben, behalve over de problemen zélf die te maken hebben met al decennia falend immigratie- en integratiebeleid. 

Laat ik maar meteen mijn kaarten op tafel leggen: ook ik vond dat Wilders en de PVV doorsloegen in hun voorstellen deze week, van hun zwartepietwet (alsof je een kinderfeest wettelijk kunt vastleggen en dan iedere Piet arresteren die niet aan het overheidskeurmerk voldoet) tot en met het in mijn ogen vrij absurde voorstel om alle Nederlandse geregistreerde moslims om een anti-sharia wet te tekenen. 

Dit bood de gevestigde partijen de ideale gelegenheid om Wilders weer eens tot de collectieve vijand te verklaren. Afgelopen maandag viel mij al op bij het dubbelinterview van Nieuwsuur met de minister Hennis en Asscher, dat Asscher, die verder een heel redelijk betoog had, ineens Wilders vergeleek met de sharia-haatzaaiers in Schilderswijk. Het paste helemaal niet bij de rest van zijn betoog. Maar toen Samsom woensdag het haatzaaierverhaal over Wilders nog eens dunnetjes overdeed in het parlement, begon er bij mij een lichtje te branden. Dit is waarschijnlijk een “spin” bedacht in de burelen van de PvdA: Wilders “framen”als haatzaaier, die net zo eng is als ISIS.

Zo gaat het eigenlijk al jaren, en zowel de PVV als de gevestigde partijen varen daar wel bij. De PVV wordt steeds een klein beetje groter. Wat ze roepen is vaak een tikkeltje te extreem voor de rationele Nederlanders, maar omdat er verder helemaal niets verandert, besluiten steeds meer mensen de PVV toch het voordeel van de twijfel te geven. Niet voor niets is de PVV bij recente peilingen de grootste partij in Nederland, met 27 virtuele zetels.

Aan de andere kant, hebben de gevestigde partijen belang bij het “demoniseren” van Wilders. Natuurlijk baart de groei van de PVV hen wel zorgen, maar ze weten bliksems goed dat als ze echt iets willen veranderen aan het immigratiebeleid, ze dan op ramkoers moeten gaan met de EU (EU regelgeving staat immers een nationaal immigratiebeleid in de weg). En zolang de PVV ook weer niet ál te hard groeit, is het maar wat makkelijk voor de gevestigde partijen dat de discussie ook deze week weer over Wilders gaat, en niet over concrete oplossingen voor concrete problemen. 

Met andere woorden: de gevestigde partijen hebben er belang bij dat Wilders te keer blijft gaan, en Wilders heeft er belang bij dat er helemaal niets verandert (want dan wordt hij zelf overbodig). Ondertussen blijft de immigratieproblematiek gewoon groeien, want die gaat niet vanzelf weg.

Een goed voorbeeld, is het verhaal van Wilders dat volgens onderzoek 75% van de Nederlandse moslims achter de radicale jihad staat. Op zich had Samsom een punt met zijn betoog, dat dit betreffende onderzoek sloeg op een eerdere situatie van een jaar of twee geledgen, waarbij de sympathie in de publieke opinie sterk lag bij de opstandelingen tegen het bewind van Assad. 

Mij lijkt dan de logische vervolgvraag, hoe zit het nu? Hoeveel procent van de Nederlandse moslims staat anno 2014 achter het optreden van organisaties als Hamas en ISIS? Hoeveel van hen hebben antisemitische denkbeelden? Hoe is dat verdeeld tussen jongeren en ouderen? Om wat voor bedreigingen gaat het, nu en ook op de wat langere termijn? Hoorde u deze vragen uit de mond van Samsom? Ik niet. Hij bleef steken in zijn verhaal over Wilders-de-haatzaaier, de grijsgedraaide plaat van de laatste jaren.

De Volkskrant-redactie maakte het vandaag nog een stuk bonter. Na het genoemde onderzoek van Motivaction uit 2012 uitgebreid bestudeerd te hebben, zijn ze bij de Volkskrant erachter gekomen dat niet 75%, maar “slechts” 70% van de Nederlandse moslims de koran-wetgeving boven de Nederlandse wet stelt. Er is dus he-le-maal niets aan de hand, jubelt de Volkskrant chef Wetenschap Maarten Keulemans vandaag in een artikel. De islam is helemaal niet het probleem, maar “de maatschappij”, vindt Keulemans. Wilders en zijn  kudde bangerikken (zo staat het er letterlijk) willen ons maar bang maken. Het artikel eindigt dan met de zin: “Wilde dat kwartje maar eens vallen achter de blanke top der tuinen”. Wat daarmee gesuggereerd wordt,  kan de DDS-lezer zelf wel raden.

In een eerder artikel op DDS heb ik met name de liberale partijen (daar ligt nu eenmaal mijn politieke voorkeur) opgeroepen om een denktank op te zetten gericht op de immigratie- en integratieproblematiek. Een denktank, die de problemen in kaart brengt op basis van onafhankelijk onderzoek en die met reële oplossingen komt.  

Ik beschouw mezelf nog steeds als behorend tot die “rationele Nederlanders”, die niet zo veel hebben met de vaak overdreven en overtrokken symboolpolitiek van de PVV, maar die óók niets hebben met het struisvogelbeleid van onze politiek-correcte elite. 

Hallo, beste Volkskrant redactie, we zitten al vijf jaar in een economische crisis, half Nederland kan de rekeningen niet meer betalen, velen moeten naar de voedselbank, de problemen op het vlak van een slechte integratie van veel immigranten en ghettoïsering zijn nog steeds levensgroot, de stroom asielzoekers is niet meer bij te benen, illegale vluchtelingen overspoelen Europa, grote delen van (vooral) moslim-jeugd radicaliseren in een adembenemend  tempo. Maar volgens de Volkskrant is er helemaal niets aan de hand, Wilders is het probleem!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!