ISIS verslaan met naaktfoto's?

Geen categoriesep 22 2014, 9:00
Oorlog is vuil, hard, gemeen, hartverscheurend en traumatisch. Maar helaas is het vaak ook onvermijdelijk. Conflicten zoals momenteel met ISIS in het Midden-Oosten laten zich helaas niet oplossen door middel van naaktfoto's.
Veel artiesten willen graag laten zien dat ze meer in hun mars hebben dan alleen muziek produceren, dus worden velen van hen woordvoerders van een breed scala aan goede doelen. Neem nu de Amerikaanse R&B-zangeres Alicia Keys. Zij leent haar zwangere naakte lichaam aan een organisatie die de wereldvrede poogt te promoten:

Alicia Keys heeft een naaktfoto op social media gezet om aandacht te vragen voor haar We Are Here-beweging. De zwangere zangeres wil de wereld veranderen en daar heeft ze haar fans voor nodig.

Alicia, die in december haar tweede kindje verwacht, gruwt van de vele negatieve ontwikkelingen in de wereld. Ze werd aan het denken gezet toen een vriend haar onlangs iets vroeg: 'Waarom besta jij?' Die vraag had niemand haar ooit gesteld. De 33-jarige zangeres realiseerde zich dat ze de gebundelde krachten van haar miljoenen fans wilde aanwenden om een verschil te maken. Ze besloot We Are Here in het leven te roepen.

Toen mij het nieuws van deze campagne ter ore kwam, moest ik direct terugdenken aan de befaamde "bed-ins" van John Lennon en Yoko Ono. De twee wilden zich inzetten voor een wereld zonder oorlog, en dachten hun doel te bereiken door een week lang in bed te blijven liggen. Het musicale tweetal kreeg daar weliswaar een behoorlijke hoeveelheid aandacht van de pers voor, maar het heeft natuurlijk geen jota bijgedragen aan hun hoofdoel: het uitbannen van gewapende conflicten en het uitbreken van algehele wereldvrede.
Zeker in 2014 kunnen we vaststellen dat Lennon en Ono de wereld geen mooiere plaats hebben gemaakt. Niet omdat ze het niet geprobeerd hebben, overigens, maar omdat ze een misvatting hadden hoe je oorlog zou kunnen oplossen.
Oorlogen zijn er immers niet omdat er een gebrek is aan frivole acties van Britse of Amerikaanse artiesten. Sterker nog: aan de lopende band doen de bewoners van Hollywood opmerkelijke dingen. Is het niet Britney Spears die haar hoofd kaalscheert, dan is het wel Miley Cyrus die zo goed als naakt over het podium rent of Madonna die haar broek laat zakken ten overstaande van duizenden mensen. Als dit soort buitensporigheden oorlog konden stoppen, dan was elk gewapend conflict al lang geleden beëindigd.
De waarheid omtrent oorlogsvoering trekt zich helaas niet zoveel aan van alle veelbesproken daden van de beroemde bewoners van Californië. Kwaadwillenden die graag ten strijde trekken, hebbenimmers geen enkele boodschap aan jolig bedoeld entertainment. Denken dat je de boel dus oplost met een week in je nest blijven liggen of een groot vredesteken op je buik schilderen is dan ook niets minder dan je reinste naïviteit.
Aan het eind van de dag is er echt maar één recept tegen kwaadwillenden die de wapens oppakken. En dat is dus geen naaktfoto sturen, maar een bom laten vallen op hun hoofd. Vervelend, maar waar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten