Martin Sommer zet de Zwarte Piethaters schaakmat

Foto:

Het gebeurt niet dagelijks, maar soms zijn er pareltjes van politieke pracht te vinden op de pagina’s van De Volkskrant. Zoals vandaag, met Martin Sommer die genadeloos afrekent met de post-moderne haat jegens Zwarte Piet.

In de discussie rondom Zwarte Piet zijn al een hoop argumenten en schijnargumenten in stelling gebracht. Alles van de cultuur, tot de geschiedenis, de bevolkingssamenstelling, slavernij, onze goede naam in het buitenland tot integratieproblemen. We kennen inmiddels alle tot in den treure toe aangedragen argumenten, wat één van de redenen is dat zowel voor- als tegenstanders van de hulp van de Goedheiligman beginnen af te knappen op deze draak van een culture war.

Helaas is de strijd nog niet gestreden, want – zoals ook Martin Sommer al aangeeft in zijn artikel – doemt de datum van 16 oktober op. Op die dag zal de Raad van State (‘s lands hoogste rechtscollege op het gebied van bestuurlijk recht) uitspraak doen over ‘zwarte piet.’ Vanaf de zestiende zal er dus jurisprudentie liggen waarop iedereen zich kan beroepen: zwarte piet is vanaf die dag dus racisme, ja of nee. Punt.

Maar dat het überhaupt al zover heeft moeten komen is natuurlijk dieptriest. Want voordat de Raad van State zich mocht buigen over deze zaak, heeft een lagere rechter al vonnis gewezen in het voordeel van de zwartepiethaters. En dat is bizar, want dat rechters kennelijk feiten minder appreciëren dan gevoelens, roept ernstige bedenkingen op. Sommer schrijft daarover:

Maar nee, Zwarte Piet is volgens de rechter wel degelijk racistisch. Niet omdat het zo ís, maar omdat er mensen zijn die zich gekrenkt voelen. Het komt erop neer dat wie zich gediscrimineerd voelt, vanzelf gelijk heeft.

Dat is postmoderne rechtspraak. Feiten bestaan niet, alleen maar meningen en gevoelens. Dat zet de poort open voor allerlei andere kwetsuren. Nog even en de gouden koets moet naar de winterschilder vanwege een koloniale afbeelding. En wat dacht u van de kerstboom?

Kerstbomen, koloniale koetsen en zwarte piet: voor wie dat per sé zo wil zien is Nederland een ultiem racistisch land. Hoe kan je ooit tegen dit soort mensen opdebatteren? Maar dan ontvouwt Sommer zijn troefkaart: Nederland is juist één van de minst racistische landen ter wereld, en brengt het CBS in stelling:

De moeilijkheid met deze denktrant is uiteraard dat je niet kunt aantonen wanneer Nederland níet racistisch zou zijn. En dat terwijl daarvoor een hard criterium bestaat, gehanteerd door een echte wetenschap: de demografie. Dat criterium luidt: trouwen mensen van verschillende herkomst en kleur met elkaar? De laatste CBS-cijfers leren dat een klein kwart van de allochtonen trouwt met een oorspronkelijke Nederlander. Dat is internationaal gezien hoog.

Trendwatcher Adjiedj Bakas, zelf gekleurd en naar eigen zeggen nog nooit voor Zwarte Piet uitgemaakt, meent dat het aantal ‘zebrahuwelijken’ nog hoger is, namelijk een op drie. En dan moet je er ook nog eens de LAT-relaties en samenwonenden bij optellen. Hij denkt dat Nederland het minst racistische land ter wereld is omdat praktisch de helft van de nieuwe liefdesrelaties etnisch gemengd is.

Touché. Schaakmat. Dit argument is zo briljant in z’n eenvoud dat je afvraagt waarom niemand anders dit nog naar voren heeft gebracht. Nederland moet dus ophouden met die aangeprate zelfhaat: we zijn helemaal geen racistisch land, en hoeven geen culturele iconen van onszelf neer te halen om ons te verbouwen tot ‘fatsoenlijk.’ Dat zijn we namelijk al.

Het moge u duidelijk zijn: zwarte piet moet blijven!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!