Van Aartsen: ik, ik, ik

Geen categoriesep 02 2014, 9:00
Burgemeester van Aartsen heeft het maar moeilijk. Och och toch. Er is een heuse hetze tegen hem gevoerd.
Ik zat gisteravond te kijken naar de eerste aflevering van Pauw. Normaal kijk ik niet daar dit soort programma's. Als er heel belangrijke dingen worden gezegd, lees ik dat de volgende morgen wel op twitter. Ik lees liever de krant. Maar afijn, gisteren dus achter de buis en, beste mensen, ik kan wel vijf columns schrijven over die ene aflevering.
Laat ik het houden bij Van Aartsen. Onvoorstelbaar. Van kritisch doorzagen van de kant van Jeroen Pauw was allerminst sprake en toch wist de burgemeester van Den Haag mijn oren te laten klapperen. Ik woon in Den Haag en in mijn stad werd gezwaaid met ISIS-vlaggen. In mijn stad werd geroepen dat Joden dood moeten. Van Aartsen vond de hetze tegen zijn persoon echter belangrijker. Er kon geen excuus van af. Laat staan dat hij toegaf dat de communicatie beter had gekund.
Weet u wat Van Aartsen het allerergste vond? Nee? Die vlaggen denkt u? Fout! Dat er werd gescandeerd dat de Joden naar de overkant van de doodsjordaan moeten? Alweer fout! Dat er terroristen rondlopen in Den Haag? Ook fout! Van Aartsen vindt het vooral erg (het allerergste) dat er werd gedaan alsof hij een antisemiet is. Serieus waar. Dat heeft hem diep geraakt.
Zomerkomkommer
Vervolgens deed hij al de gebeurtenissen af met een dooddoener van jewelste. Het was slechts zomerkomkommernieuws. Ergens ben ik het met Van Aartsen eens dat we de zaken niet moeten overdrijven. Er zijn in Den Haag vreselijke dingen gebeurd, maar vergeleken andere plekken op de wereld is Den Haag een vredige stad.
Daar kun je de gebeurtenissen echter niet mee afdoen. Er zijn dingen misgegaan. Bij de demonstratie van 24 juli op de Hoefkade waren er te weinig politieagenten. Dat was bloedlink. Er zal een menigte doorgeslagen idioten tegenover je staan die scandeert: 'broek uit, trek haar broek uit' en er is maar een handjevol politieagenten om je te beschermen. Een journaliste van GeenStijl overkwam het. Dan kan van Aartsen zeggen dat hij bij de voorbereiding betrokken was, maar dat maakt de zaak alleen maar erger. Lijkt mij. Een excuus was op zijn plaats geweest. De ophef was er niet voor niets. Dat is geen zomerkomkommer en daar mag je het ook niet mee af doen.
Belangrijk
Overigens hebben de politie in Den Haag en burgemeester Van Aartsen wel degelijk door gehad dat het op die 24e juli te mager was. Niet voor niets was er bij de latere demonstraties een ware politiemacht aanwezig. Zelfkritiek komt echter niet voor in het woordenboek van Jozias van Aartsen. En zo zat ik gisteravond te kijken naar een man die vooral zichzelf belangrijk vond. Een zomerkomkommer. Die het heel erg vond dat niemand hem wilde geloven. Ik, ik, ik.
D'r lopen terroristen in uw stad, burgemeester! Arme stad. Arm Den Haag.
U kunt mij volgen op Twitter onder de naam @MeijerHerman. Kijkt u ook eens op mijn site.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten