VNL wil dienstplicht invoeren

Geen categoriesep 01 2014, 11:29
Nee, nee, nee en nog eens nee.
Joram van Klaveren van de nieuwe partij VoorNederland (VNL) wil dat de dienstplicht opnieuw wordt ingevoerd. Die plicht zou dan niet alleen moeten gelden voor mannen, maar ook voor vrouwen. Dat bericht De Telegraaf.

Van Klaveren van VoorNederland (VNL) lanceerde het voorstel vandaag bij WNL Vandaag de Dag. De zes maanden durende dienstplicht moet over een periode van 8 jaar gefaseerd worden ingevoerd... Volgens hem zal dienstplicht de band tussen samenleving en leger versterken, draagt die bij aan de bestrijding van de jeugdcriminaliteit en helpt die de krijgsmacht bij het wegwerken van personeelstekorten. Ook de oplopende internationale spanningen spelen een rol bij de wil de dienstplicht weer in te voeren.

In 1996 werd de dienstplicht - godzijdank - opgeschort. Helaas hebben verschillende politici er in de afgelopen jaren voor gepleit om deze opnieuw in te voeren. In 2007 deed Job Cohen dat, in 2008 volgde Dick Berlijn.
Eén van de nadelen van de dienstplicht is dat het bakken met geld kost. We hebben het dan over honderden miljoenen per jaar. Voor VNL is dat geen groot probleem - de partij wil structureel 5 miljard investeren in Defensie - maar de rest van de Tweede Kamer zal daar ongetwijfeld een beetje anders over denken.
Daar komt bij dat partijen die wél extra geld willen uitgeven aan de krijgsmacht - denk daarbij aan het CDA en misschien zelfs aan de VVD - niet meteen op de dienstplicht zitten te wachten. Niet omdat het te duur is, maar omdat ze er principieel tegen zijn.
En daar moeten we buitengewoon dankbaar voor zijn. VNL is een sympathieke club, maar dit plan is werkelijk vreselijk. Bij de dienstplicht wordt er namelijk vanuit gegaan dat burgers feitelijk het eigendom zijn van de staat die de macht heeft om u en mij zes maanden lang ons leven voor te schrijven; wanneer we uit bed komen, wat we die dag doen, hoe laat we eten, wat we eten, hoeveel we die dag lopen, hoe laat we weer naar bed gaan, welke werkzaamheden we verrichten 'ten bate van de staat' en ga zo maar door.
De dienstplicht is niets meer of minder dan moderne slavernij. De voordelen die Van Klaveren noemt wegen daar niet tegenop.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten