Asschers banenplan: 2.000 nieuwe banen à €200.000 per baan

Geen categorieokt 14 2014, 10:00
Uit onderzoek van Jalta blijkt dat het kabinet ons wéér bedondert!
Jaltas chef economie Edin Mujagic heeft uitgezocht wat de resultaten zullen zijn van minister (en vice-premier) Asschers banenplan. Zijn conclusie liegt er niet om: het kabinet houdt ons voor de gek. Dit plan levert bijna geen banen op, maar kost wel bakken met geld.
In plaats van de 185.000 beloofde banen moet Nederland het uiteindelijk doen met 2.000 magere baantjes erbij. Kosten per baan? 200.000 euro.
Ja, dat leest u goed: twee ton. Per 'gecreëerde' baan.
Nou ja, iets meer zelfs:

Zo komt het aantal écht nieuwe banen in de plannen uiteindelijk uit op net iets meer dan 2000. Daar geven we dus 231 miljoen euro belastinggeld voor uit. En de rest. Asscher zet het beschikbare belastinggeld namelijk alleen in als het bedrijfsleven hetzelfde bedrag erbij doet. In feite gaat het dus om 462 miljoen euro voor 2.120 banen – 217.924 euro per baan.

U moet het hele artikel even lezen (Mujagic heeft het helemaal doorgespit), maar hier nog een citaat waaruit de evidente krankzinnigheid van dit socialistische plan blijkt:

Het wemelt van coachingsplannen, leerwerkplekken, sollicitatietrainingen en gezondheidschecks. Van de 185.000 mensen die ‘geraakt’ worden door de sectorale banenplannen, blijken maar liefst 155.000 (84 procent van het totaal) onder deze programma’s te vallen. Allemaal ongetwijfeld nuttige zaken, maar werk wordt er niet mee geschapen.

Vervolgens merkt Mujagic op dat 17.500 van de resterende 30.000 'banen' stageplekken zijn. Bij 8500 andere gaat het om 'coaching' van jongere werknemers door oudere collega's... en tenslotte wordt er een post genoemd van 2.000 banen voor "iets dat 'Voorlichting en onderzoek' heet." Wat daar precies mee bedoeld wordt weet niemand, maar duidelijk is al wel dat het hier niet om echte banen gaat.
Zo blijven er nog maar iets meer dan 2.000 banen over... die u en mij dus bakken met geld kosten.
Dit kabinet is werkelijk een schande voor ons land. Ik heb nog nooit een regeringscoalitie meegemaakt die er zo'n enorme puinhoop van maakt en die daar tegelijkertijd zo geheimzinnig over deed.
Kamervragen
Is er dan alleen maar slecht nieuws? Neen. Kort voor publicatie van dit artikel werd namelijk bekend dat er Kamervragen worden gesteld n.a.v. Jaltas onderzoek. De vragen zijn afkomstig van het CDA, dat zich ernstig zorgen maakt over dit roekeloze en kostbare plan van de minister van SWZ:

Schriftelijke vragen van het lid Pieter Heerma (CDA) aan de minister van SZW 
1. Bent u bekend met het bericht 'Asschers banenplannen: 200,000 euro per baan? (Jalta, 14 oktober 2014)
2. Klopt het dat van de 185.000 mensen die tot nu toe 'geraakt' worden door de sectorplannen dit in 84% van gevallen is in de vorm van coachingsplannen, leerwerkplekken, sollicitatietrainingen en gezondsheidschecks? Indien nee, hoeveel zijn dit er wel?
3. Klopt het dat aantal écht nieuwe banen binnen de sectorplannen slechts 2120 betreft? Zo ja, hoe beoordeelt u dit aantal? Zo nee, hoe groot is aantal dan wel?
4. Bent u van mening dat de sectorplannen tot op heden voldoende mensen écht aan het werk hebben gekregen? Zo ja, waarom? Zo nee, had dit doel niet beter bereikt kunnen worden door bijvoorbeeld lastenverlichting?
5. Hoe staat het met de uitvoering van de motie Pieter Heerma c.s. (33 930 XV nr. 6) met betrekking tot de informatievoorziening ten aanzien doelen en behaalde resultaten van de sectorplannen?

Zo heeft de nieuwe website Jalta in twee dagen al een grote impact. Gisteren kwam de SGP met Kamervragen over Jaltas bericht over de toename van antisemitische incidenten (met name door islamitische allochtonen), en vandaag komen daar dit onderzoek en deze vragen van het CDA nog eens bij. Zonder Jalta zou niemand van deze feiten op de hoogte zijn... en zou de politiek niet eens bijna in actie zijn gekomen.
Nu dus wel. Dankzij Jalta.
Neem daarom nu een abonnement op Jalta, het nieuwe online magazine. Zonder uw steun kan deze website dit soort belangrijk werk niet doen. En dat zou niet alleen ontzettend slecht zijn voor het land, maar ook voor uzelf: u heeft er immers direct belang bij dat onwaarheden worden ontmaskerd en dat de overheid daadwerkelijk in de gaten wordt gehouden door onafhankelijke kwaliteitsmedia.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten