Bisschopensynode over homoseksualiteit van start

Geen categorieokt 05 2014, 20:00
Gaat de Rooms-Katholieke kerk homoseksuele relaties erkennen?
Hoewel de katholieke kerk eeuwenlang heeft volgehouden dat homoseksualiteit een grove schending van Gods wetten is lijkt daar nu iets van verandering in gekomen. Paus Franciscus heeft vandaag namelijk een bisschopensynode geopend waarbij het doel is om tot een andere visie te komen met betrekking tot seksualiteit.
Deels, in ieder geval.
In aanloop naar de synode heeft de paus bisschoppen van de verschillende landen waar de kerk aanwezig is gevraagd om hun input over dit onderwerp. Hoewel de Nederlandse tak zijn mening voor zich houdt, zijn onze katholieke oosterburen veel transparanter

Ter voorbereiding van de synode stuurde het Vaticaan een lijst met vragen naar de parochies. De Nederlandse bisschoppen hebben de reacties niet gepubliceerd, maar hun Duitse collega's wel. Daaruit blijkt dat de meeste Duitse katholieken vinden dat de houding van de kerk over seksualiteit ver van de realiteit ligt.

Korter gezegd, de Duitsers willen dat er een verandering komt in het standpunt van de kerk. De paus is het daar in ieder geval - dat weten we door recente uitspraken van hem over dit onderwerp - deels mee eens. Dit betekent niet automatisch dat homoseksuale daden niet meer als een 'zonde' worden gezien, wel dat er minder fanatiek tegen wordt opgetreden dan in het verleden... en dat de kerk homo's op een andere, positievere manier gaat benaderen (wat dat dan ook moge betekenen):

Wat de paus wil, is wel duidelijk. Franciscus is niet van plan de leer van de kerk overboord te gooien. Wel vindt hij dat de kerk het contact met heel veel groepen is verloren, zoals homo's en gescheiden mensen. Hij wil daarom weer een dialoog op gang brengen tussen deze mensen en de kerk.

Dit kon weleens een bijzonder interessant debat worden. Hervormers zullen terecht zeggen dat het tijd is voor vernieuwing op dit gebied, niet in de laatste plaats omdat de kerk zich moet aanpassen aan de veranderde werkelijkheid en sociale normen. Doet zij dat niet, zullen ze redeneren, dan is de kerk in ieder geval in het westen gedoemd om uiteindelijk ten onder te gaan.
Hardcore conservatieven zullen juist beweren dat de leer van de kerk helder is en gebaseerd op de bijbel (die er geen vraag over laat bestaan wat de vroege kerkvaders van homofilie vonden). Volgens hen zal de kerk zichzelf juist verzwakken door zich de traditionele leer achter zich te laten om mee te gaan met 'moderne' ontwikkelingen. Rome zou juist sterk en ferm voor de aloude principes en ideeën moeten staan. Het is natuurlijk je reinste flauwekul, maar zo zal deze fractie zich ongetwijfeld verweren tegen de kritiek van hervormers (dat heeft zij tot nu toe steeds gedaan).
Wat vinden katholieke lezers hiervan? Moet de leer van de kerk veranderd worden of juist niet?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten