Een definitieve streep door Eurlings’ politieke ambities

Foto:

De genante media-aandacht voor de CDA’er en opgestapte KLM-topman maken Eurlings tot een persona non grata in Den Haag.

Mijn collega Frank was een aantal dagen geleden nog stellig in zijn overtuiging dat de ontslagen Camiel Eurlings – als hij zou willen, en het CDA er ook maar een béétje voor open stond – weer zonder problemen zou kunnen terugkeren bij het CDA in politiek Den Haag. Ook ik heb na diens ontslag van de KLM-ceo lang een slag om de arm gehouden. Eurlings is namelijk iemand over wie iedereen meteen begint te speculeren over leiderschap en het Torentje als zijn naam valt. Hij is jarenlang zo’n beetje de Lodewijk Asscher van het CDA geweest. Hoop in bange dagen!

Maar wat zich de afgelopen dagen heeft voltrokken in de media heeft mij toch overtuigd dat Eurlings definitief van zijn voetstuk als ‘politieke wonderboy’ is gevallen. Vandaag is het de beurt weer aan de KLM om met veel eufemismen de oud-topman opnieuw door het slijk te halen.

En dat is significant. Ten eerste zal het namelijk niet lichtzinnig worden opgevat dat de voormalig minister ontslagen is bij één van de bedrijven die geldt als pronkstuk van de Nederlandse economie: de koninklijke KLM. Stemmers zullen het Eurlings kwalijk nemen nalatig leiderschap te hebben getoond ten aanzien van onze geliefde nationale vliegreizenboer.

Het is echter niet alleen het electoraat waarvan ik denk dat ze Eurlings niet langer meer het voordeel van de twijfel zullen geven: ook het CDA zelf zit niet meer te wachten op de man die opstapte om een gezin te stichten wat hij vervolgens nooit stichtte. Eurlings is nu in de veertig en nog altijd vrijgezel, iets wat weliswaar geen probleem is als je uitkomt voor de liberale VVD die altijd het individu als uitgangspunt neemt. Maar voor het CDA – officieus motto: ‘het gezin is de hoeksteen van onze samenleving’ – ligt dat toch iets gecompliceerder. Daar is Camiel Eurlings tegenwoordig maar een vreemde eend in de bijt.

Komt nog bij dat prominente figuren binnen het misnoegde CDA nu al duidelijk stellen dat Eurlings echt niet welkom is. Dus nog vóórdat Eurlings ook maar heeft aangegeven zijn politieke carrière nieuw leven te willen inblazen, wordt de deur al voor hem op slot gegooid. Wow, dan ben je echt geen gewenst personage meer. En in de politiek geldt: eens verstoten, blijft verstoten.

Het tijdperk-Camiel Eurlings is nu dus echt voorbij. Wat we de afgelopen week hebben gezien in de media was de definitieve zwanenzang van de politieke carrière van de gewezen CDA-kroonprins. De man had misschien ooit premier kunnen worden, maar dat is nu echt voorbij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!