Een definitieve streep door Eurlings’ politieke ambities

De genante media-aandacht voor de CDA’er en opgestapte KLM-topman maken Eurlings tot een persona non grata in Den Haag.

Mijn collega Frank was een aantal dagen geleden nog stellig in zijn overtuiging dat de ontslagen Camiel Eurlings – als hij zou willen, en het CDA er ook maar een béétje voor open stond – weer zonder problemen zou kunnen terugkeren bij het CDA in politiek Den Haag. Ook ik heb na diens ontslag van de KLM-ceo lang een slag om de arm gehouden. Eurlings is namelijk iemand over wie iedereen meteen begint te speculeren over leiderschap en het Torentje als zijn naam valt. Hij is jarenlang zo’n beetje de Lodewijk Asscher van het CDA geweest. Hoop in bange dagen!

Maar wat zich de afgelopen dagen heeft voltrokken in de media heeft mij toch overtuigd dat Eurlings definitief van zijn voetstuk als ‘politieke wonderboy’ is gevallen. Vandaag is het de beurt weer aan de KLM om met veel eufemismen de oud-topman opnieuw door het slijk te halen.

En dat is significant. Ten eerste zal het namelijk niet lichtzinnig worden opgevat dat de voormalig minister ontslagen is bij één van de bedrijven die geldt als pronkstuk van de Nederlandse economie: de koninklijke KLM. Stemmers zullen het Eurlings kwalijk nemen nalatig leiderschap te hebben getoond ten aanzien van onze geliefde nationale vliegreizenboer.

Het is echter niet alleen het electoraat waarvan ik denk dat ze Eurlings niet langer meer het voordeel van de twijfel zullen geven: ook het CDA zelf zit niet meer te wachten op de man die opstapte om een gezin te stichten wat hij vervolgens nooit stichtte. Eurlings is nu in de veertig en nog altijd vrijgezel, iets wat weliswaar geen probleem is als je uitkomt voor de liberale VVD die altijd het individu als uitgangspunt neemt. Maar voor het CDA – officieus motto: ‘het gezin is de hoeksteen van onze samenleving’ – ligt dat toch iets gecompliceerder. Daar is Camiel Eurlings tegenwoordig maar een vreemde eend in de bijt.

Komt nog bij dat prominente figuren binnen het misnoegde CDA nu al duidelijk stellen dat Eurlings echt niet welkom is. Dus nog vóórdat Eurlings ook maar heeft aangegeven zijn politieke carrière nieuw leven te willen inblazen, wordt de deur al voor hem op slot gegooid. Wow, dan ben je echt geen gewenst personage meer. En in de politiek geldt: eens verstoten, blijft verstoten.

Het tijdperk-Camiel Eurlings is nu dus echt voorbij. Wat we de afgelopen week hebben gezien in de media was de definitieve zwanenzang van de politieke carrière van de gewezen CDA-kroonprins. De man had misschien ooit premier kunnen worden, maar dat is nu echt voorbij.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

10 reacties

 1. louis-portugal

  Ik wil best geloven dat de stap naar de verantwoording bij KLM te groot was voor Eurlings.

  Maar dat hij wil terugkeren naar de smerige haagse achterkamertjes politiek geloof ik nooit.

  Als ik zie wat er voor allerlei politici georganiseerd wordt, o.a. Timmerfrans in Brussel, maak ik me geen enkele zorgen om de toekomst van Camiel.

 2. Jasterke

   

   

  uitgelekte  negatieve info ineens over Camiel Eurlings……daar zit ’n luchtje aan !!!

 3. Jan Gajentaan

  @Jasterke die indruk heb ik ook ja. dat er allerlei machtsspelletjes zijn gespeeld.
  En dan heb je het als outsider moeilijk tegen de insiders.
  De man van de Unie was opmerkelijk positief over Eurlings, maar pas nadat hij weg was.

  Uiteindelijk heeft de RvC hem de wacht aangezegd, daar zitten de volgende personen in;
   Hans Smits (voorzitter), Philippe Calavia, prof. mr. Irene Asscher-Vonk, Alice Dautry, Henri Guillaume, Annemieke Roobeek, Remmert Laan, Jean Peyrelevade en drs. Cees ’t Hart.

 4. Johannes N

  Maar dan is dit dus niet alleen maar vanwege “onzichtbaarheid” bij de recente stakingen bij de Franse tak van de KLM, dan speelt er meer.

 5. mart

  och, hij kan  altijd  wel in de WW 70% van laatst genoten salaris?Met een knipoog.Mart.

 6. Lieftinck fan

  Een pinguin kan ook een pinguin zijn i.p.v. een ijsbeer die verkleed is als een pinguin. Eurlings heeft alleen maar ervaring als politicus, bovendien een allemansvriend.

   

  Zonder ervaring van betekenis werd hij directeur van een groot bedrijf. Net zoals in de politiek viel hij op door iedereen te vriend te houden, dat werd hem fataal.

   

  Voor de rest bleek hij 2 maatjes te klein. In het bedrijfsleven geldt, praatjes vullen geen gaatjes.

   

  Soms is de waarheid heel simpel. Er hoeft geen groot complot achter te zitten.

 7. Jan Gajentaan

  Schiet me ineens te binnen dat Frank in augustus een stuk had geplaatst over het CDA waarin Eurlings als de ideale politieke leider van het CDA in de toekomst werd genoemd.

  Ik heb daar toen het volgende commentaar onder geplaatst:

   

  “Ik vond het een heel goede analyse van Frank, tot aan het stukje over Eurlings…  Ik ben niet direct zo’n Eurlings-fan, hoewel ik ook niets tegen hem heb. Het probleem is dat Eurlings een typische vertegenwoordiger is van de Nederlandse regentenklasse.
  Hoewel het niet zo duidelijk is wat hij zelf presteert, zie je hem overal in de mooiste baantjes verschijnen, zowel in de politiek als in het bedrijfsleven, en in allerlei comités met boezemvriend Willem-Alexander. Daarnaast vond ik het ook niet zo geloofwaardig dat hij uit de politiek stapte ivm plannen voor gezinsvorming met zijn vriendin, vervolgens binnen de korste keren van zijn vriendin af was, maar wel een dikbetaalde topbaan binnen viste. Dat leek wel heel erg op een “WouterBosje”. Daarom zeg ik op dit moment, liever Buma dan Eurlings.” 

  Hmmm, dat had ik dus best goed gezien als “analyticus” 😉 .
  En tegen het CDA zou ik zeggen, wat ik ook in augustus al zei: hup Buma. Die doet het prima. 

 8. Hilterman

  Camiel Eulings heeft korte tihd bij de vrachtafdeling va AF/KLM gewerkt. Dat is zijn enige ervating in het bedrijfsleven.

  Om een middelgrote multi national met succes te pj leiden is meer nodig. Dat geldt in het bijzonder wanneer dat bedrijf in zwaar weer terechtkomt.

   

  Zijn onmacht en tekortkomibgen afreageren op zijn staf is een veeg teken. Daaruit blijkt overduidelijk dat hij de problemen niet aan kan. Met een vette glimlach veelvuldig in het society leven verschijnen terwijl de problemen voor het bedrijf in snel tempo toenemen deed zijn positie geen goed.

   

  De woede over deze verkeerde benoeming moet heel groot geweest zijn bij de RvC. Ze boden Camiel niet de gebruikelijke elegante exit. Daar zal de opstelling va Eurlings mogelijk debet aan zijn. Loondoorbetaling en vertrekregeling kosten de KLM ruim 700.0000 euro.

 9. jansje2

  Niemand weet hoe het echt zit, toch worden er allerlei ballonnen op gelaten en zo heb je een verhaal wat waarschijnlijk van geen kant klopt. maar ja het gaat ook over een CDA ‘ er dan krijg je dat!

  De media houdt er wel van om mensen, die een andere kleur aanhangen in een verkeerd daglicht te stellen!

  Jammer voor deze man!

 10. baksteen

  Eurlings was tegen de uitbreiding van Lelystad als luchthaven en de participatie van KLM daar in. 

  Het is maar een denkertje.

Reacties zijn gesloten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.