Gewapend een rechtbank in? Geen probleem!

Geen categorieokt 08 2014, 16:00
Tv-maker Alberto Stegeman heeft ontdekt dat niets makkelijker is dan een wapen een rechtbank binnensmokkelen.
Alsof het vertrouwen in de Nederlandse rechtsstaat niet al laag genoeg is: onderzoeksjournalist Alberto Stegeman (Undercover in Nederland, SBS6) laat aanstaande zondag zien hoe makkelijk het wel niet voor hem was om een nepvuurwapen mee te nemen naar de rechtbank van Utrecht. Een nepvuurwapen ja, maar dat had natuurlijk net zo goed een echt vuurwapen kunnen zijn.
Volgens Stegeman is een aanslag plegen in het hart van de Utrechtse rechtbank "kinderlijk eenvoudig." Klinkt overdreven en sensatiebelust? Misschien, maar dat is het niet. Dit is wat de zender SBS6 erover schrijft:

Na een aantal aanslagen en schietpartijen in en om rechtbanken de afgelopen jaren, werd de beveiliging ernstig onder de loep genomen. Naast aanmelding en identiteitscontrole worden bezoekers en hun bagage bij de hoofdingang door meerdere apparaten gescand. Ook zijn er beveiligers aanwezig om bezoekers te fouilleren en is er in en om rechtbanken cameratoezicht. Maar dit blijkt onvoldoende om Stegeman, met camera’s en wapens, buiten de deur te houden.

De onderzoeksjournalist, die eerder beveiligingslekken aantoonde op Schiphol, Paleis Noordeinde en verschillende legerbases, gaat ditmaal in het diepste geheim undercover als advocaat Frans de Jonge en kamt samen met zijn team het hele gebouw uit. "Ik had wapens, of zelfs explosieven, kunnen afgeven aan een wraaklustige bezoeker, achter de strenge beveiliging. Een aanslag plegen in het hart van deze rechtbank blijkt kinderlijk eenvoudig".

De undercoverjournalist laat weten dat het lek zit in de administratie achter de Rijkspas, die wordt gebuikt voor de hele Rijksoverheid en voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Stegeman benadrukt dat hij de pas niet heeft gekraakt, maar vraagt zich af wat zo'n pas waard is als de administratie erachter zo slordig is en structureel faalt. "Als ik hier binnen kan komen, kunnen veel meer mensen dat."

Het is ongelofelijk dat de beveiliging bij deze rechtbank - en waarschijnlijk op nog veel meer plekken in Nederland (zie hoe makkelijk de Koerden het Tweede Kamer-gebouw wisten binnen te komen) - niet op niveau is. Sterker nog, de beveiliging is niet alleen niet op niveau, de beveiliging is ronduit belabberd. Als een criminele bende een getuige wil vermoorden in de rechtbank, dan hoeven ze alleen maar wat te frauderen met een pasje en klaar is kees.
En dat komt dus allemaal omdat de adminstratie achter de Rijkspas niet op orde is. Volgens ANP zijn inmiddels elf rechtbanken in het hele land bezig om alle personeelspassen te controleren:

Het blijkt dat sommige oud-medewerkers hun pasje niet hebben ingeleverd en dat die kaart nog bruikbaar is. Zodoende kunnen onbevoegden zonder controle in de beveiligde personeelsruimtes van de rechtbankgebouwen komen.

Dit is dus waarom de undercoverjournalistiek van Stegeman zo ontzettend belangrijk is. Hij ontdekt misstanden die anderen blijkbaar steeds maar weer over het hoofd zien. Eigenlijk zouden ze die man gewoon moeten inhuren voor dit soort opdrachten. Hij kan als geen ander de gaatjes in de beveiliging ontdekken, gaatjes die zo snel mogelijk moeten worden gedicht om te voorkomen dat er verschrikkelijke dingen gebeuren.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten