'Fortuyn werd vermoord en ik was blij'

Geen categorieokt 13 2014, 20:00
De intellectuele luiheid van links gefileerd.
"Yes. Net goed," dacht historicus Geerten Waling toen hij als jonge jongen hoorde dat Pim Fortuyn was vermoord, schrijft hij in een artikel op de nieuwe rechtse publicatie Jalta. Hij was ongetwijfeld niet de enige die dat dacht, want zo'n beetje heel links Nederland had een gruwelijke hekel aan Fortuyn. Fortuyn werd gedemoniseerd. Niet alleen door linkse politici, maar ook door de media (die links waren en nog steeds zijn).
Waling heeft echt een prachtig stuk geschreven over hoe hij toen dacht over de LPF-leider. De titel van het stuk: 'Fortuyn werd vermoord, en ik was blij'. Laat je overigens niet misleiden door de titel, want ja, de auteur was als jonge jongen misschien blij met de politieke moord, maar dat was toen. Om een belangrijke passage te citeren:

Alles in mijn omgeving ademde de morele zelfgenoegzaamheid van de Paarse periode. Niet alleen waren onze eigen opvattingen pragmatisch-links en kosmopolitisch, er heerste bovendien een vanzelfsprekende consensus: alle andere opvattingen waren sowieso onjuist, maar nog meer dan dat, ze waren minderwaardig, ethisch verwerpelijk. De lijn van Hans Dijkstal werd nog net getolereerd, maar eigenlijk was de VVD al 'fout'. Pafferige grootkapitalisten waren die VVD'ers, met vervuilende auto’s en stinkende sigaren, golfbaandealtjes en een aangeboren hekel aan minderbedeelden. En CDA'ers? Dat waren gekkies uit een ander tijdperk, boeren die de kerk niet van de staat konden onderscheiden. Wie nog 'rechtser' was, was plebejer, white trash, neonazi - politiek niet serieus te nemen.

Doodeng. Ik plaats hier nog één citaat en dan moet u voor de rest echt het artikel op Jalta zelf even lezen (een must read als u het mij vraagt, en daarna moet u abonnee worden van Jalta om dit soort publicaties in de toekomst mogelijk te maken):

Zelf heb ik me ervan proberen te bevrijden, maar in het maatschappelijk debat zijn de intellectuele luiheid en intellectuele tirannie waaraan Fortuyn ten prooi viel nog lang niet verdwenen. Neem Geert Wilders. Die heeft 'kopvod' gezegd en zijn schare 'Minder! Minder! Minder!' laten roepen, hij heeft een Franse 'extreemrechtse' politica uitgenodigd - dus. Ja, dus wat eigenlijk? Argumenten horen we niet. De man deugt gewoon niet. Vieze smaak in je mond. Geen aandacht aan besteden. 

Het erge van links is dat ze niet hebben geleerd van de periode-Fortuyn en nog steeds net zo zelfgenoegzaam zijn als voor 2002. Als Wilders wordt vermoord, dan zal links (stiekem) weer staan te juichen. Reken maar. Je zou maar links zijn en níet, zoals de meeste linkse mensen, intellectueel lui. Wat moet je dan? Daar wil een normaal mens toch niets mee te maken hebben? Dan kun je maar beter rechts zijn. Godzijdank ben ik nooit links geweest.
Foto: de afbeelding bij dit artikel is een foto van een portret gemaakt door Jean Thomassen.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten