Hunkeren naar het communisme

Geen categorieokt 26 2014, 9:00
Er zijn werkelijk nog hordes aan lieden te vinden die de DDR nog immer de ultieme heilstaat vinden. Beangstigend.
Ik heb in mijn leven inmiddels Berlijn tweemaal bezocht, en ik heb inderdaad andermaal met eigen ogen kunnen zien wat voor een enorm wansysteem het communisme is. Het DDR-museum, het Stasi-museum, de heuse Stasi-gevangenis en uiteraard resten van de Muur... uit alles blijkt de repressieve, financieel en ethische corrupte aard van streng-socialistische regimes. Oost-Duitsland is hier eerder een uitgelezen voorbeeld van, dan een parel in de duisternis.
Maar toch schijnt het voor sommigen zelfs 25 jaar na dato enorm lastig te zijn om te erkennen dat het communisme onderdrukt, berooft, klein en dom houdt en zaken als innovatie en menselijke creativiteit volledig de kop indrukt. Ik heb een aantal jaar geleden op deze plek al met verbijstering vastgesteld dat er een soort nostalgisch sausje over het communisme wordt gegoten. In deze gemoedstoestand wordt de DDR in de hoofden van tientallen procenten van de Oost-Duitse bevolking inderdaad die heilstaat wordt die het pretendeerde te zijn.
Vandaag blijkt dat eens te meer, want niet alleen zijn de politieke opvolgers van de communistische SED-partij nog altijd actief (ze heten nu Die Linke), maar ze boeren ook nog eens goed op verkiezingen. En ze zien Oost-Duitsland kennelijk nog altijd als ideaal voor een samenleving:

Bijna 25 jaar na de val van de Berlijnse Muur tobt de linkse partij Die Linke met haar houding ten opzichte van de DDR. SPD en Groenen eisen dat de partij een verklaring onderschrijft waarin het vroegere communistische Oost-Duitsland een „onrechtsstaat” wordt genoemd. Dat is de prijs voor een coalitie die voor het eerst een politicus van Die Linke tot deelstaatpremier moet maken. [...]

Met name oudere leden van Die Linke, die de DDR nog bewust hebben meegemaakt, hebben moeite met de onrechtsstaat-formulering. Zij wijzen erop dat ook kinderen uit arme families konden studeren, dat iedereen een vaste baan en een woning had. „Als de DDR een onrechtsstaat was, was ik zelf een onrechtsmens, en dat wil ik echt niet”, aldus een van hen.

Die Linke vergeet uiteraard voor het gemak te melden dat op het moment dat de Muur viel, Oost-Duitsland volkomen failliet was door alle veel te dure cadeautjes die het jarenlang aan inwoners had gegeven om (tevergeefs) politieke stabiliteit te kopen. De huidige inwoners van dit gebied plukken nog altijd de wrange vruchten van het financiële wanbeleid uit vervlogen tijden. Dus ja: als je vindt dat de DDR geen onrechtsstaat was, ben je een onrechtsmens.
Al met al zullen we waakzaam moeten blijven. Want alhoewel het Westen de Sovjet-Unie en haar satellietstaten op de knieën heeft gekregen zo'n 25 jaar geleden blijft diens moordlustige ideologie nog altijd op de achtergrond sluimeren. De woorden die ik drie jaar geleden over dit thema opschreef hebben nog altijd niet aan kracht ingeboet:

Laten we dus op onze hoede zijn en het communisme nooit meer een kans geven. Het communisme is niet romantisch, laat staan een te verwelkomen ideologie. Laat één Berlijnse Muur voldoende geweest zijn om de wereld een harde, maar wijze les te leren. Nooit meer een tweede Berlijnse Muur, en leve het Vrije Westen!

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten