Kabinetscrisis in 2015?

Geen categorieokt 26 2014, 13:00
Hans Wiegel gaat er alvast van uit. Ik weet het nog niet zo zeker.
Vanochtend zat VVD-coryfee Hans Wiegel weer eens aan tafel bij WNL op Zondag, en kreeg hij de gelegenheid om zijn kunsten als orakel weer eens te vertonen. Deze keer voorspelde hij een kabinetscrisis in het aankomende kalenderjaar:

Oud-VVD-leider Hans Wiegel houdt er rekening mee dat het voortbestaan van het kabinet in gevaar komt na de Provinciale Statenverkiezingen van volgend jaar. Als de VVD zich op 18 maart redelijk houdt en de PvdA zakt verder weg, dan leert de geschiedenis volgens hem dat dat bijna altijd tot een kabinetscrisis leidt.

Ook Jan Nagel, Hans Wiegels tegen-orakel op links, liet van zich horen:
Wiegel en Nagel hebben de geschiedenis die nog moet komen al bepaald, zo lijkt: voor de kerst van 2015 is er een kabinet van VVD, D66 en CDA geïnstalleerd! Mooi, weten we dat ook weer.
Ik zelf zie de tekenen des tijds echter iets anders in. Allereerst zou uiteraard ook ik het mooi vinden als dit nivellerende puinhoopkabinet samen met de PvdA (en eigenlijk vooral de PvdA) vroegtijdig zou opstappen. Zoals Jalta-hoofdredacteur Joshua Livestro onlangs al zei in Business Class: het was niks, het is niks, en het wordt ook niks.
Toch vrees ik dat het zo'n vaart niet gaat lopen. Allereerst wijs ik op de Europese Parlementsverkiezingen van afgelopen mei. Ook toen werd een kolossaal verlies voor de PvdA verwacht. Twee zetels zouden er overblijven, en misschien zelfs maar eentje! Het werden er uiteindelijk drie.
Het is een trend die je bij 'verkiezingen van de derde orde' wel vaker ziet bij de PvdA. Ik verwijs ook naar de Provinciale Statenverkiezingen van vier jaar geleden. De PvdA werd toen nog geleid door de stuntelende Job Cohen, en ook toen ging men er vast vanuit dat de partij plat op de buik zou gaan. Uiteindelijk verloor men landelijk maar zeven zeteltjes - minder dan één per provincie - en was men na het CDA, de SP en de ChristenUnie in orde van grootte maar de vierde verliezer.
Ik zou een herhaling van dit scenario helemaal niet onwaarschijnlijk achten: het is immers algemeen bekend dat de opkomst bij Provinciale Statenverkiezingen lager ligt dan bij andere verkiezingen, dat degenen die wel in grote getalen komen over het algemeen de trouwe achterban van de 'traditionele grote drie' is, en dat de PvdA het grote landelijke verliesbeeld van de peilingen kan nuanceren door maar zeer beperkt in te hoeven leveren aankomende maart.
Dientengevolge zou er dan ook geen kabinetscrisis komen. En dus geen val van Rutte II, noch een nieuw kabinet geleid door de VVD en aangevuld door CDA en D66. Ik zou laatstgenoemden graag de PvdA zien vervangen - Balkenende II is na Rutte I m'n favoriete kabinet van de afgelopen tien jaar - maar ik vrees dus dat het er niet inzit. Helaas.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten