Linkse coalitie Zweden heeft knotsgekke minister

Foto:

Waarom Zweden zo graag Palestina wil erkennen, wordt in één klap duidelijk.

Op de eerste dag van zijn nieuwe kabinet stelde de centrum-linkse premier Stefan Löfven meteen een daad. Nou ja, een daad. Hij maakte een belofte. Zijn kabinet van sociaal-democraten en groenen zou vooral één ding heel erg graag willen doen: Palestina erkennen. Hier in Nederland wilden D66 en PvdA dat ook wel, maar Israël reageerde – terecht – boos op de plannen van Zweden.

Er kan alleen sprake zijn van een Palestijnse staat als terreurorganisatie Hamas niet meer de dienst uitmaakt in de Palestijnse gebieden. En er kan alleen sprake zijn van een Palestijnse staat als de Palestijnen erkennen dat Israël bestaansrecht heeft. Dat weet iedereen. Of dat ooit gaat gebeuren? Ik betwijfel het. Hamas ziet een eventuele Palestijnse staat náást Israël bijvoorbeeld als een eerste stap naar de vernietiging van Israël.

Een belangrijke vraag die we moeten stellen: hoe komt het dat Zweden zo bezig is met Palestina en kennelijk een steuntje in de rug van Hamas wil geven? Wat ligt daaraan ten grondslag? Nou, één verklaring is dat de nieuwe Zweedse coalitie een knotsgekke minister in huis heeft. Zijn naam: Mehmet Kaplan. De in Turkije geboren minister voor de Zweedse Groenen voer mee met de flotilla naar Gaza in 2010, in een poging de Israëlische ‘blokkade’ op te heffen.

Maar er is meer. In juli van dit jaar vergeleek Kaplan de Zweedse moslims die op jihadreis gaan en zich aansluiten bij terreurorganisatie ISIS met, let op, de Zweden die zich vrijwillig aanmeldden om in 1940 vanuit Finland tegen de Russen te vechten. Ja, echt. Dan ben je dus echt wel knotsgek. Natuurlijk beweerde Kaplan daarna dat zijn woorden werden verdraaid en dat hij het zo allemaal niet bedoelde, maar iedereen weet: dit is wel wat hij dacht en vond. En waarschijnlijk nog steeds denkt en vindt. Lees ook dit fantastische blog over het bizarre linkse kabinet van Zweden.

Dit is dus wat er gebeurt als links aan de macht komt. Het eerste wat links dan doet, is Israël aanvallen en Hamas op het schild hijsen. Nu maar hopen dat PvdA, D66 en andere linkse partijen als SP en GroenLinks het nooit voor het zeggen krijgen in ons land.

Volg Frank Verhoef op Twitter.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel
Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!