Nederland in de bres voor hagelslag

Foto:

Dit land heeft het helemaal gehad met de moreel-ethisch-hoogstaande verbiedersclubs. Eerst zwarte piet, nu dit.

Wordt 2014 het jaar waarin Nederland definitief afrekent met alle kleinzerige verbiedkritiek op nationale cultuuruitingen? Als het aan De Telegraaf ligt in ieder geval wel:

De Telegraaf heeft zoals u hierboven kan zien alvast het voortouw genomen. En ook op de social media gonst het; op Twitter is de oud-Hollandse hagelslag hét gesprek van de dag. En een campagnepagina op Facebook (like die pagina!) krijgt inmiddels al de nodige activiteit.

Duidelijk is dat het linkse huilieclubje Foodwatch een veel te grote broek heeft aangetrokken door gisteren te menen  eenzijdig te moeten bepalen dat betutteling belangrijker is dan Nederlands cultureel erfgoed. Hagelslag verbieden? Bizarre zelfhaters.

Ik moet toegeven: al eet ik zelf nauwelijks hagelslag en is dit broodbeleg op de keper beschouwd kleinbier, tóch vind ik deze campagne mooi om te zien. Kennelijk leeft in Nederland het gevoel dat we al genoeg van onze eigen identiteit hebben moeten inleveren. Dat tussen massa-immigratie en de Europese eenwording de Nederlandse cultuur dreigt geplet te worden, waardoor de ene na de andere oude traditie op de helling moet.

Genoeg is genoeg, zegt echter de Nederlandse burger en grijpt de gelegenheid aan om zich te verzetten tegen het omnipresente ‘weg met ons’-gedachtengoed wat in Nederland sinds eind jaren ’60 sluipenderwijs steeds machtiger is geworden.

Want laten we eerlijk zijn met z’n allen: de Nederlandse cultuur is niet ongezond. De Nederlandse cultuur is ook niet racistisch. De Nederlandse cultuur is iets om trots op te zijn, en daar horen uitingen zoals zwarte piet en hagelslag gewoon domweg bij. Compromissen sluit je op de werkvloer en in de politiek, maar de cultuur is van ons allemaal. Je hoeft er ook niet verplicht aan mee te doen. Eet gerust een boterham met uitsluitend kipfilet en sla Sinterklaas over.. maar houd op met oud-Hollandse tradities ook verpesten voor anderen. Dat geldt voor hagelslag. Dat geldt voor zwarte piet.

En dat geldt voor de Nederlandse cultuur in het algemeen. Wees er trots op, en schaam je er niet voor.

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!