Noord-Irak (Koerdistan) is half Nederlands

Geen categorieokt 27 2014, 10:05
Nederlandse is de tweede taal in Noord-Irak.
De Telegraaf bericht dat Nederlands onderhand bijna de tweede officiële taal van Noord-Irak lijkt te zijn. De krant van wakker Nederland heeft verschillende Koerden gesproken die een Nederlandse achtergrond hebben. Een voorbeeld is Alan Amedi, die een winkel heeft aan de Holland Bazaar. "De mensen hier zijn dol op croissants, broodjes en koeken uit Nederland. Ze worden diepgevroren aangeleverd, helemaal vanuit Meppel, 4800 lange kilometers via Turkije naar Duhok, elke maand een trucklading vol.
Amedi is één van de vijfduizend Koerden in Duhok met een Nederlandse paspoort. Hij volgde een MBO-opleiding in ons land en ging aan het werk in de transportsector, maar besloot uiteindelijk om toch terug te gaan naar 'Koerdistan.' "Een onafhankelijk Koerdistan is voor ons de ultieme droom. Nu zijn we een autonoom deel van Irak, die zelfstandigheid lonkt en komt er." Maar dan moet ISIS dus wél even worden verslagen.
Ook Harman verdient goed geld in Nederland terwijl hij tot een aantal jaar geleden nog in Nederland woonde en werkte:

Even verderop in de stad lacht de kalende kapper Harman zijn witte tanden bloot. Hij komt uit Almere, verdiende daar ook al zijn geld met schaar en tondeuse. ‘Barber Amsterdam Shop’ staat er op de winkel, waar hij samen met zijn jongere broer werkt. Wéér twee halve Hollanders in Irak.

"Ik wilde de zaak eerst Almere Barber noemen, maar dat hadden Koerden zónder mijn Nederlandse roots natuurlijk nooit begrepen. Het leven is hier goed man”, vervolgt de kapper. "Geen stress, geen files, mooie vrouwen, Koerdistan is cool. Nou ja, sinds IS oprukt is er wel wat onrust. Als het moet ga ik zelf ook vechten bij de Peshmerga’s, onze dappere strijders. Al knip ik liever dan ik schiet...”

Hoewel ik verscheidene keren heb aangegeven dat de PKK uit bloeddorstige, communistische terroristen bestaat, geldt dat absoluut niet voor de Peshmerga. Die Koerdische strijders vormen feitelijk een normaal leger dat hun volk op gewone wijze verdedigt. Zij hebben geen aspiraties om hele delen van Turkije in te lijven bij hun Koerdistan; ze willen goed en veilig kunnen leven in Noord-Irak, wat ze als hun thuis beschouwen. Eigenlijk leven ze daar al jaren op quasi-onafhankelijke wijze; Iraaks Koerdistan is tijdenlang behoorlijk welvarend én vrij geweest, echt een voorbeeld voor de rest van de regio.
Dat zijn dus twee redenen om de Koerden in Noord-Irak te steunen: ten eerste omdat ze daar een prima autonome regio hebben gecreëerd (die gewoon onafhankelijk moet worden) en ten tweede omdat er daar veel Nederlanders rondlopen die onze hulp maar wat goed kunnen gebruiken. 
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten