Oh nee, Teeven zet mensen uit naar Ebola-gebieden!

Geen categorieokt 29 2014, 15:00
Links Nederland is in rep en roer vanwege het uitzetbeleid.
Dit gaat helemaal mis jongens! Staatssecretaris Fred Teeven speelt met de levens van uitgeprocedeerde asielzoekers uit landen waar ebola heerst!

Asielzoekers uit landen waar momenteel ebola heerst - Guinee, Sierra Leon[e] en Liberia - kunnen nog steeds gedwongen worden teruggestuurd als ze zijn uitgeprocedeerd. Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan om dit op te schorten. SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie dringen daar wel op aan.

Zoals altijd is er "uiterste terughoudendheid" bij uitzetting als de persoon in kwestie medische zorg nodig heeft omdat hij ziek is. Maar voor de rest kunnen mensen uit die landen niet op een speciale behandeling rekenen.
Teeven zegt verder dat er ook altijd op individuele basis bekeken wordt of iemand kan worden uitgezet; dat gebeurt niet alleen massaal, zonder rekening te houden met de specifieke omstandigheden die per geval kunnen verschillen. Als zodanig is er dus geen uitzetstop nodig.
Links denkt daar zoals je zou verwachten dus anders over. De kans op besmetting zou erg groot zijn en er is ook bovengenoemde landen ook nog eens "sociale onrust" (vanwege ebola). Oh, oh, vreselijk allemaal.
In feite valt die kans op besmetting natuurlijk wel mee, ja zelfs in Guinee, Sierra Leone en Liberia. We hebben het over duizenden besmetting op bevolkingen van vele miljoenen. Als ebola vergelijkbaar was met, zeg, de plaag hadden die cijfers er heel anders uitgezien.
Links beseft dat natuurlijk ook, maar daar gaat het ze niet om. GroenLinks, SP en zelfs D66 en de CU zijn namelijk activistisch tot op het bot. Ze grijpen ebola aan om hun denkbeelden over immigratie / het uitzetbeleid er snel even doorheen te drukken. Zoals een Amerikaanse politicus ooit zei, never let a crisis go to waste; ze zien dit als het ideale moment om zoveel mogelijk asielzoekers in Nederland te laten blijven. 
Het kabinet moet daar niet intrappen. De rug rechten en rustig doorgaan met het huidige beleid. Laat ze maar even zeuren en klagen dat het zo niet kan; over een maand of wat hebben ze weer een andere hobby verzonnen en zijn ze deze mensen vergeten.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten