Ook Amerikaanse wapens maakten ISIS groot

Foto:

Vice-president Biden gaf Turkije de schuld van de opmars van ISIS, maar eerlijk is eerlijk: als vertegenwoordiger van de Obama-regering zou het hem sieren als hij ook de hand in eigen boezem zou steken.

Mede-DDS-scribent Michael schreef gisteren over een diplomatiek relletje tussen Turkije en de Verenigde Staten, toen Joe Biden (de koning van de uitglijertjes) aan een stel studenten liet weten dat de opmars van ISIS mede mogelijk is gemaakt door gulle gevers Turkije, Qatar en Saoedi-Arabië. Doordat zij zó graag van Assad af wilden hebben zij aan iedereen die tegen hem was wapens geleverd. Daardoor is een hoop van dat wapentuig terechtgekomen in de handen van de genocidale idioten die onder leiding van de “kalief” de kop van Jan en alleman aan het afhakken zijn.

Welnu, inmiddels heeft Biden z’n excuses alweer aangeboden voor zijn ‘belediging’ van Erdogan, maar de waarheid is inmiddels via mainstream-kanalen de wereld ingebracht. Da’s dus even goed incasseren voor de Turkse president. Maar ondanks dat ik geen enkel medelijden heb met die narcistische islamist, heeft Biden toch niet helemaal juist gehandeld door alleen Turkije de zwarte piet toe te schuiven.

Het zijn namelijk ook de Amerikanen geweest die hebben bijgedragen aan de opkomst van ISIS. Want zoals ik niet vaak genoeg kan bendrukken staan die laatste letters van de afkorting voor Irak en Syrië, en dus niet alleen Syrië. Want alhoewel ook Amerika clandestien in wapens heeft gehandeld met het oog op Assad uit Syrië wegwerken, heeft het land de grootste blunders gemaakt in Irak.

Want ISIS rijdt momenteel rond in Amerikaans wapentuig dat ze hebben buitgemaakt op het (overigens vrij zwakke) Irakese leger. Door razendsnel via Syrië binnen te vallen heeft ISIS Irak echt kunnen overvallen in de breedste zin van het woord: voordat men het in Bagdad besefde, bezat ISIS het halve land en was er voor een astronomisch bedrag aan voertuigen, geld en wapens van het Irakese leger meegenomen.

De Amerikanen hadden dit allemaal kunnen voorkomen door niet allerlei wapentuig aan die Irakezen te geven, maar zelf nog wat langer te blijven in het land. Obama – de baas van Biden – wilde echter dolgraag weg met alle Amerikaanse troepen uit Irak, de significante veiligheidsrisico’s voor lief nemend. Grote delen van Irak werden daardoor voor ISIS een soort ‘altijd prijs’-schiettent.

Het zou de vice-president daarom sieren andere landen niet zo onder uit de zak te geven over hoe het heeft kunnen gebeuren dat ISIS in zo’n korte tijd zo’n enorme macht is geworden. De Verenigde Staten hebben onder Obama namelijk bepaald geen schone handen gehouden wat dit dossier betreft.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!