Plasterk censureert afluistercijfers AIVD

Geen categorieokt 07 2014, 19:00
Minister Ronald Plasterk wil dat niemand weet hoeveel mensen worden afgeluisterd door de AIVD.
Allereerst: ik ben een groot voorstander van een sterke geheime dienst. Die moet uiteraard in het geheim kunnen opereren, want anders spelen we andere geheime diensten en terroristen in de kaart. Dat moeten we niet willen. Dat gezegd hebbende is er wel iets vreemds aan de hand met de AIVD. Of eigenlijk, met verantwoordelijk minister Plasterk (Binnenlandse Zaken).
De commissie die toeziet op de wetmatigheid van de activiteiten van de AIVD, de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), is door Plasterk de mond gesnoerd. De commissie wilde in een toezichtsrapport dat vandaag is gepubliceerd ook cijfers bekendmaken van het aantal mensen dat de AIVD afluistert en in hoeveel geheime operaties de AIVD gebruiktmaakt van de mogelijkheid om af te luisteren.
De cijfers stonden zelfs in het conceptrapport. Maar Plasterk heeft de cijfers eruit gehaald:

Plasterk besloot echter om de getallen onleesbaar te maken in de uiteindelijk gepubliceerde versie van het rapport, omdat deze te veel inzicht geven in de werkwijze van de inlichtingendienst. In een brief aan de Tweede Kamer stelt Plasterk dinsdag dat de informatie "zich niet leent voor openbaarmaking, zeker wanneer die vanaf nu over meerdere jaren zou worden verstrekt". De 'Commissie Stiekem', bestaande uit alle fractieleiders van de Tweede Kamer, krijgt wel inzicht in de cijfers.

Dat is vreemd. De CTIVD vond het dus prima dat de cijfers openbaar zouden worden voor iedereen, maar Plasterk wil die cijfers absoluut geheim houden. Het enige dat wel duidelijk wordt uit het rapport is dat in periode van september 2012 tot en met augustus 2013 11 procent meer mensen zijn afgeluisterd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat is dan weer niet zo vreemd, omdat de dreiging van het internationale jihadisme steeds groter wordt.
Ik vraag me af waarom Plasterk zo geheimzinnig doet over de afluistercijfers. Een verklaring zou kunnen zijn dat de AIVD daarom heeft gevraagd. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat Plasterk niet wéér onder vuur wil komen te liggen. Die arme man heeft al zoveel kritiek te verduren gehad de afgelopen jaren (op zijn superprovincie, op de drastische bezuinigingen op de AIVD, etc). Nederland staat internationaal al bekend als afluisterland. Nog meer gedoe over de afluistercijfers kan hij er echt niet bij hebben. Plasterk houdt het volk liever dom. Voor zijn eigen bestwil, denkt hij.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten