Rechts Nederland stevent af op overwinning

Geen categorieokt 12 2014, 9:45
Met een beetje goede wil kan er na de eerstvolgende Tweede Kamerverkiezingen weer een rechts kabinet op het bordes staan. Zo wijst Maurice de Hond uit.
Deze week zijn er niet veel verschuivingen in de peilingen van Maurice de Hond. De PvdA en de PVV winnen een zeteltje. Kennelijk vindt men Samsom toch wel een beetje zielig dat iedereen tegenwoordig maar speculeert over zijn aftreden. En ook dus krijgt Wilders een zeer bescheiden sympathy vote vanwege diens aanmerking als verdachte in de inmiddels beruchte 'minder Marokkanen'-zaak.
Maar significanter dan alleen het extra zeteltje voor de PVV, is ook het gegeven dat de voormalige gedoogcoalitie Rutte I weer afstevent op een Kamermeerderheid. Waar de PVV inmiddels op 24 zetels staat (het exacte aantal wat men ook behaalde in 2010, toen men begon aan het gedoogavontuur), blijft de VVD de grootste partij met 28 zetels. De grootste winnaar zou desondanks toch het CDA zijn, wat met 10 zetels een flinke sprong terug naar de macht zou maken. En ook de SGP - de officieuze gedoogpartner van destijds - zou een zetel winnen.
Maar kan een centrumrechts 'Rutte III' zo doorgaan waar Rutte I gestand is? Zand erover, en nu volle kracht vooruit?
Dat wordt lastig. Sinds de val van eerste kabinet-Rutte is er wel echt het één en ander veranderd. Alhoewel ik prima wil geloven dat VVD en CDA gemakkelijk door één deur kunnen als zij weer samen een kabinet mogen vormen, al dan niet aangevuld door gedoogsteun of 'normale' steun van de SGP, ligt de moeilijkheid uiteraard bij de PVV. Zeker als Geert Wilders veroordeeld wordt door de rechter voor zijn uitspraak over Marokkanen, wordt het lastig voor andere politici om nog zaken met hem te kunnen doen zonder zelf voor halve crimineel versleten te worden.
Van de PVV weten we overigens dat ze liever met de SP regeren dan met het CDA, dat ze het vorige kabinet opbliezen omdat er teveel 'kapotbezuinigd' werd en dat ze een buitenlandagenda hebben die vrijwel onmogelijk te combineren is met die van andere partijen. Dat zal eerst wat geharmoniseerd moeten worden
De VVD moet voorts krachtiger afstand nemen van nivelleren, en de PVV moet diens wereldvreemde buitenlandbeleid laten varen. Ruiterlijk toegeven dat ze er naast zaten door de Catshuisonderhandelingen af te breken, zou ook een welkome zet zijn.
Is het allemaal heel erg realistisch? Nee. Maar al met al kunnen we dromen. Mooi waren die tijden waarin heel links Nederland op de bühne stond om 'monsters' Rutte, Verhagen en Wilders te verketteren. Wie weet kunnen we dat nieuw leven inblazen, maar er zal dan wel wat moeten gebeuren. De peilingen zijn namelijk niet het struikelblok voor een vernieuwde samenwerking op rechts. Helaas de ego's des te meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten