SP en GroenLinks voor belastingfiets

Geen categorieokt 26 2014, 19:00
Ongelooflijk: de linkse partijen zijn voor een goedkope regeling voor werknemers én werkgevers.
Het gebeurt niet vaak, maar de SP en GroenLinks hebben zowaar een goed idee. De twee bloedrode partijen willen het systeem waarbij werknemers voordelig een fiets kunnen kopen via hun werkgevers namelijk behouden.

De SP en GroenLinks willen dat de fiscaal voordelige fiets van de zaak blijft bestaan. Ze vrezen dat de fiets van de baas verdwijnt door het belastingplan van staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. Dat plan wordt maandag in de Tweede Kamer behandeld. SP-Kamerlid Farshad Bashir vindt dat de Kamer daar een stokje voor moet steken. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver zal een amendement indienen om de fiets te redden.

Wiebes zegt dat zijn plan helemaal niet bedoeld is om de fiets van de zaak de nek om te draaien, maar in de praktijk is dat vrijwel zeker flauwekul. In zijn plan moet de fiets namelijk de concurrentiestrijd aan gaan met het bedrijfsuitje en het kerstpakket; er komt een bepaald budget dat voordelig is, werkgevers en werknemers moeten zelf bepalen wat ze daarmee doen.
Natuurlijk willen deze partijen de fiets van de zaak alleen maar behouden om het milieu zogenaamd te ontzien, maar dat zal mij worst wezen. Feitelijk komt deze regeling namelijk neer op belastingkorting... waarmee de economie ook nog eens een zetje wordt gegeven (fietsverkopers zijn bijvoorbeeld buitengewoon blij met de huidige regeling, neem het ze eens kwalijk). De regeling bespaart de gemiddelde werknemer ook een flink bedrag: 52%. Dat is nogal wat. Nu kunnen veel mensen dus om de drie jaar goedkoop een fiets aanschaffen, als Wiebes' plan wordt doorgezet zal dat vrijwel zeker niet meer zo zijn.
Voor de verandering hebben deze partijen dus zowaar eens een goed idee. Nu hopen dat in ieder geval één van de regeringspartijen er ook voor te vinden is.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten