Stop met rechtsstaatsporno voor anti-ISIS-strijders

Geen categorieokt 16 2014, 18:00
Nee, je moet mensen die aan de zijde van de ISIS-bestrijders vechten niet over één kam scheren met de ISIS-strijders.
Het is altijd oppassen geblazen als mensen in opinie-artikelen met het woord 'rechtstaat' gaan schermen. Vaak wordt dit begrip dan als excuus gehanteerd om iets te propageren wat ieder gezond verstand tart, maar met een beroep op een starre regel of een dode letter toch kan worden gehandhaafd.
Case in point is dit artikel wat vandaag op TPO verscheen, over leden van de No Surrender-motorclub die de Peshmerga gaan helpen in de strijd tegen ISIS. "Waarom screent Justitie No Surrender-leden in Irak niet?" vraagt de auteur zich af met "Gelijke monniken, gelijke kappen" als tegeltjeswijsheid, om daarmee het antwoord eigenlijk al te geven.
Allereerst is het natuurlijk evident wat het verschil is tussen ISIS en de Peshmerga. Alhoewel het allebei buitenlandse strijdmachten zijn, is het maar één van de twee die het Westen bedreigt, journalisten onthoofdt, ex-strijders terugstuurt naar Europa om aanslagen te plegen en van genocide haar handelsmerk heeft gemaakt. Ik geef u een hint: het zijn niet de Peshmerga.
Daarom is het voor Nederland uiteraard wel degelijk goed mogelijk om een onderscheid te maken tussen de verschillende strijdende partijen, en hoeft het ze heus niet allemaal op één hoop te gooien zoals The Post Online kennelijk wil dat we doen. De één pleegt genocide, de ander wil het voorkomen. Dat lijkt me een relevant en significant verschil; ISIS en de Peshmerga zijn in de verste verten dus geen 'gelijke monnikken.'
Ten tweede verzandt de TPO-auteur ook in allerlei theoretische excercities over een mogelijke fusie tussen de PKK en de Peshmerga. Zoiets is uiteraard niet meer dan oefenloze speculatie zonder feitelijke basis. En verdergaand: op basis daarvan concluderen dat de Nederlandse rechtstaat in gevaar is als Peshmerga-geallieerde bikers weer naar Nederland komen is zelfs vergezocht.
Kortom: de Nederlandse rechtstaat is helemaal niet in gevaar als leden van motorbendes hun diensten aanbieden aan de rechtstaatbeschermers van het Midden-Oosten. Zelfs een suggestie in die richting is absurd. Natuurlijk hebben de Hollandse motormuizen veel op hun kerfstok en moeten ze daarvoor absoluut ook strafrechtelijk voor vervolgd moeten, maar laat ze alsjeblieft voor eens in hun leven iets nuttigs doen. Zie het maar als een vorm van een zelf-opgelegde taakstraf.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten