Wilders moet weer voor de rechter komen

Geen categorieokt 09 2014, 10:00
"Minder, minder, minder Marokkanen" betekent hoogstwaarschijnlijk meer, meer, meer strafrechtelijke aanpak van Geert Wilders.
De beslissing heeft maar liefst een halfjaar op zich laten wachten, maar de kogel is door de kerk: Geert Wilders wordt aangemerkt als verdachte van 'belediging van een groep mensen op grond van ras en aanzetten tot discriminatie en haat' door het Openbaar Ministerie, en zal binnenkort verhoord worden door de politie.

Binnen het OM heeft er de afgelopen maanden een uitvoerige juridische analyse plaatsgevonden naar de gedane uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren. Dat is ook de reden dat er is besloten om Geert Wilders te verhoren. Het horen van een verdachte vormt een vast onderdeel van vrijwel alle strafrechtelijke onderzoeken. De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt.

Het staat dus nog niet voor 100% vast dat Geert Wilders zich voor de tweede keer in zijn leven voor de strafrechter moet verantwoorden, maar het is met de woorden "strafvervolging [ligt] in de rede" wel waarschijnlijk dat het dus binnenkort gaat gebeuren.
Wat ik er van vind? Aan de ene kant was de schreeuwactie op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen misselijkmakend en heb ik me er destijds ook in heftige bewoordingen over uitgelaten. Het is prima om kritiek te hebben op de islam, maar hier stak Wilders de Rubicon over: hij ging mensen vanwege hun etniciteit bekritiseren. Een brug te ver.
Ook kon Wilders zeker gezien zijn vorige avontuur in de rechtbank weten dat hij over de schreef ging, en waarschijnlijk de toorn van Vrouw Justitia over zich uit zou roepen door een publiek "minder, minder, minder Marokkanen" te laten scanderen. Dat pleit allemaal niet voor de PVV-leider.
Maar aan de andere kant ben en blijf ik een groot voorstander van een ongelimiteerde vrijheid van meningsuiting. Wat Wilders zei op de bewuste avond van 19 maart op een café aan het Plein in Den Haag gaat ieder perk te buiten, maar hij mag het wat mij betreft wel zeggen.
Ik heb immers genoeg vertrouwen in de Nederlandse samenleving om ook zonder tussenkomst van de rechter korte metten te maken met dit soort discriminerende acties. En dat is destijds ook gebeurd: de PVV raakte na het scanderen drie Kamerleden, een gemeenteraadslid, een aantal Statenleden en een commissielid kwijt. Ook moest de PVV de titel van grootste politieke partij in de peilingen afstaan aan anderen.
Met gemengde gevoelens kijk ik dus naar dit gedoe rond Wilders. Hij heeft het zeker aan zichzelf te danken, maar aan de andere kant denk ik ook: Openbaar Ministerie, ga boeven vangen. En laat het bestrijden van opiniedelicten over aan totalitaire staatssystemen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten