Wilders wil dat Samsom en Spekman worden vervolgd

Geen categorieokt 10 2014, 12:00
Als Geert Wilders wordt vervolgd, waarom Diederik Samsom en Hans Spekman dan niet?
Gisteren werd bekend dat Geert Wilders door het Openbaar Ministerie als verdachte wordt aangemerkt wegens zijn uitspraken over minder Marokkanen in Nederland:

Binnen het OM heeft er de afgelopen maanden een uitvoerige juridische analyse plaatsgevonden naar de gedane uitspraken. Het OM is hierna tot de conclusie gekomen dat de uitspraken een verdenking van een strafbaar feit opleveren. Dat is ook de reden dat er is besloten om Geert Wilders te verhoren. Het horen van een verdachte vormt een vast onderdeel van vrijwel alle strafrechtelijke onderzoeken. De verdenking is dusdanig, dat strafvervolging in de rede ligt.

Tegelijkertijd werd bekend dat PvdA-leider Samsom en partijvoorzitter Spekman vrijuit gaan. Zij worden niet als verdachte aangemerkt om hun opmerkingen over Marokkanen. Spekman zei bijvoorbeeld in 2008 in Vrij Nederland dat Marokkanen "moeten worden vernederd voor de ogen van hun eigen mensen. Je moet ervoor zorgen dat ze de sulletjes worden van hun eigen wijk". Het OM laadt de verdenking op zich dat PvdA'ers dingen mogen zeggen die Wilders niet mag zeggen.
Wilders vindt dat hypocriet, en dus overweegt hij een zogeheten artikel 12-procedure tegen de twee PvdA'ers:

PVV-leider Wilders overweegt samen met collega fractievoorzitters Faber (PVV Eerste Kamer) en De Graaff (PVV Europees Parlement) bij het Gerechtshof een artikel 12 procedure te beginnen tegen de PvdA-ers Samsom en Spekman. Wilders als belanghebbende en Faber en De Graaff omdat ze eerder aangifte tegen beide heren hebben gedaan.

Als Wilders daarin slaagt, dan wordt het OM, net als in de zaak tegen Wilders, verplicht de verdachte (in dit geval de verdachten) te vervolgen. Ik citeer Wilders: "Het kan niet zo zijn dat ik als verdachte wordt aangemerkt door het Openbaar Ministerie en de PvdA'ers Samsom en Spekman die spraken over het etnisch monopolie op overlast van Marokkaanse jongens en het vernederen van Marokkanen, met rust worden gelaten. Dat is onrechtvaardig en lijkt op politieke justitie. Vrouwe Justitia hoort blind te zijn en is dat duidelijk niet."
Uiteraard wil Wilders niet dat Samsom en Spekman ook daadwerkelijk worden gestraft voor wat ze hebben gezegd, want: "Ik vind dat wij alledrie mogen zeggen wat we willen zeggen, maar het kan niet zo zijn dat er met twee maten wordt gemeten. We gaan met advocaat Knoops de mogelijkheden van een artikel 12-procedure bij het Gerechtshof bespreken." Wilders heeft gelijk, maar nog beter zou zijn als geen van drieën voor de rechter belandt. Overigens, en dat moeten zelfs zijn grootste tegenstanders erkennen, Wilders weet er wel weer een mooi (media)spektakel van te maken.
Volg Frank Verhoef op Twitter.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten