Zehaf-Bibeau nam zelfmoord-video op voor aanslag

Geen categorieokt 27 2014, 14:00
Maar zijn moeder houdt stug vol dat zoonlief echt niet geradicaliseerd was.
De Canadese politie heeft laten weten dat Michael Zehaf-Bibeau vlak voor zijn fatale aanslag op een Canadese soldaat een afscheidsvideo heeft opgenomen waarin hij uitlegt waarom hij tot die daad is gekomen. Het zal de gemiddelde lezer van dit blog verrassen, maar uit zijn verhaal blijkt hij... een radicale moslim te zijn geweest:

Een bron rond het onderzoek liet CBC News weten dat schutter Michael Zehaf-Bibeau op de beelden verwijst naar het Canadese buitenlandbeleid als reden voor de schietpartij. Ook zou de man Allah prijzen.

Je zou denken: oké, that's it, duidelijk, einde discussie. De man was een extremist pur sang en vermoordde de soldaat in kwestie vanwege het buitenlands beleid van Canada (pro-Israël, anti-jihadisten). Klaar, zaak gesloten, op naar de volgende aanval.
Maar nee. Zehaf Bibeaus moeder denkt er namelijk heel anders over. Volgens haar was haar zoon gewoon een beetje verward en had het allemaal niets te maken met het feit dat hij een aanhanger was van een radicale, bloeddorstige haatideologie:

Volgens de moeder van de schutter was de aanval vooral een "wanhoopsdaad". Zehaf-Bibeau zou mede door drugsgebruik ernstig in de war zijn geweest. Hij wilde volgens zijn moeder studeren in Saudi-Arabië, maar de autoriteiten bleven zijn vertrek verhinderen. "Hij was gek en had het gevoel dat hij in de val zat. Zijn enige uitweg was de dood", schreef Susan Bibeau, die niet denkt dat haar zoon werd gedreven door een "grote ideologie of politiek motief".

Je zou erom lachen als het niet zo ontzettend triest was. Natuurlijk is het voor mama nauwelijks te bevatten dat haar zoon a) iemand heeft vermoord en dat hij b) een islamitische terrorist was, maar als de rest van Canada hier in trapt zal het land de komende tijd nog veel meer problemen krijgen met moslimradicalen. Dit zijn géén geïsoleerde gevallen van een paar doorgedraaide gekken, maar stelselmatige terroristische aanvallen op de westerse manier van leven door religieuze fanaten. Zolang men dat niet durft te erkennen zal het radicalismeprobleem alleen maar groeien.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten