Afpersing schering en inslag op Amsterdamse scholen

Geen categorienov 15 2014, 13:04
Je kind zou maar op een middelbare school in Amsterdam zitten.
Het loopt gierend uit de hand met de afpersingen op middelbare scholen in Amsterdam. Volgens het Parool worden er op veel meer scholen en op een grotere schaal dan gedacht scholieren afgeperst. En dat gaat er hard aan toe. De scholieren worden mishandeld en met de dood bedreigd, enkel om ze te dwingen honderden euro's te betalen:

De politie heeft hier een groot onderzoek naar ingesteld, zegt rector Hans van Rooijen van het Sint Nicolaas­lyceum in Zuid. Een leerling van zijn school werd begin dit schooljaar afgeperst. De leerling moest zijn afpersers meer dan honderd euro geven. "Dit is nog nooit gebeurd. Het gaat om forse bedragen. De manier van afpersen en de doodsbedreigingen zijn heel ernstig," zegt Van Rooijen. De afpersers waren geen leerlingen van zijn school. 

Het blijkt op meerdere scholen te gebeuren. Volgens de krant zeggen meerdere rectoren van verschillende Amsterdamse scholen zelfs dat het "op alle scholen" voorkomt.  Hoe kan het zo enorm uit de hand lopen op de scholen in Amsterdam? Hoelang is er weggekeken en gedaan alsof er niets aan de hand is? Eén rector zegt: "Als zoiets voorkomt, moet je direct snoeihard ingrijpen. Als het escaleert, is het hek van de dam en ben je te laat."
De anonieme rector heeft gelijk dat er meteen moet worden ingegrepen als bij de schoolleiding bekend wordt dat er wordt afgeperst. Het is dan wel van ontzettend groot belang dat scholen de slachtoffers serieus nemen en de daders ongenadig hard straffen. Als de afpersers wegkomen met een middagje nablijven of extra strafwerk verrichten, dan schieten we niks op. De jongens (en meisjes?) die schoolgenoten afpersen, moeten meteen naar het politiebureau worden gebracht.
Er zit niks anders op. Deze afpersings-epidemie moet worden gestopt.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten