Amerikaanse ebola-arts overleden in ziekenhuis

Geen categorienov 17 2014, 18:00
Het ebola-virus eist opnieuw een slachtoffer in de Verenigde Staten.
Een ziekenhuis in de Amerikaanse staat Nebraska heeft bekend gemaakt dat de Amerikaanse arts Martin Salia vandaag is overleden aan de gevolgen van ebola, het virus dat al duizenden slachtoffers heeft gemaakt in met name Sierra Leone, Liberia en Guinee.
Salia was actief als chirurg in Sierra Leone. In dat land raakte hij ook besmet met het ebola-virus. Afgelopen zaterdag werd hij naar de VS gevlogen om te worden behandeld in het Omaha-ziekenhuis, waar eerder twee ebola-patiënten met succes zijn behandeld. Helaas, het was al te laat voor Salia:

"We used every possible treatment available to give Dr. Salia every possible opportunity for survival," Smith said. "As we have learned, early treatment with these patients is essential. In Dr. Salia’s case, his disease was already extremely advanced by the time he came here for treatment."

Zijn achtergebleven vrouw, Isatu Salia, is blij dat het ziekenhuis alles heeft geprobeerd om haar man te redden: "In the short time we spent here, it was apparant how caring and compassionate everyone was. We are so appreciative of the opportunity for my husband to be treated here and believe he was in the best place possible."
Het is ontzettend treurig dat deze man is overleden aan ebola. Hopelijk is hij niet voor niets overleden en hebben de artsen in het ziekenhuis in Nebraska weer iets nieuws geleerd over het dodelijke virus. Het is nu zaak extra goed op te letten dat het ebola-virus zich niet verder verspreidt buiten de drie West-Afrikaanse landen waar al een epidemie gaande is.
Een verplichte quarantaine is een idee, maar een reisverbod uit die drie landen is nog verstandiger. We moeten niet denken dat het vanaf nu allemaal wel mee valt met ebola omdat we er steeds minder over horen in het nieuws, want juist als we niet opletten, gaat het mis. Volgende maand kunnen er nog eens honderden tot duizenden ebola-doden vallen in West-Afrika. De strijd tegen ebola is nog lang niet voorbij.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten