Amsterdamse Hoofdpieten nemen ontslag

Geen categorienov 18 2014, 11:00
Op de Opiniepagina van de Volkskrant kondigden de Hoofdpieten van de Amsterdamse intocht Frans van Konijnenburg en Bram Graafland gisteren aan dat ze ermee kappen. 
Als je hun verhaal leest, komen Van Konijnenburg en Graafland over als heel redelijke mensen. Mensen, die helemaal niets moeten hebben van racisme. Mensen, die beseffen dat er nog steeds discriminatie is in Nederland en die vinden dat daarover gepraat moet worden. En als sommige mensen vervelende associaties hebben bij Sinterklaasfeest, dan is dat wat hen betreft ook een onderwerp van gesprek. Ze hopen alleen, dat dit gesprek kan worden gevoerd met een beetje meer onderling respect en iets meer nuance dan tot nu toe het geval is. 
Frans van Konijnenburg en Bram Graafland waren 25 jaar verbonden aan de Amsterdamse intocht (wat mij betreft nog steeds de enige echte). Sinds 2005 waren ze artistiek eindverantwoordelijk, als Hoofdpiet en bestuurslid. Ze stonden op het bordes met de Sint, rekruteerden en begeleidden de 600 Pieten, schreven de toespraak van de Sint. En ze deden dat met heel veel liefde. Nu willen ze niet meer. Waarom?
Uit hun column blijkt dat de toenemende mentale en ook fysieke druk van het groeiende leger Anti-Piet activisten steeds meer zijn tol begon te eisen van de twee. Maar toch is dat niet de belangrijkste reden. De belangrijkste reden is dat de twee zich in de steek gelaten voelen door de politiek, door de bestuurlijke elite in onze hoofdstad.
Een elite, die in de persoon van Burgemeester Eberhard van der Laan smakeloze compromissen doordramt, zoals de zogenaamde Roetveeg Piet, die alleen al door zijn herkenbaarheid de illusie en de magie van het kinderfeest bederft. Daar kunnen de twee niet mee leven. Het ontbreekt bij de Burgemeester en bij de organiserende stichting aan een visie op het kinderfeest, maar toch worden halfbakken compromissen overhaast doorgevoerd door bestuurders, die zich vermoedelijk drukker maken over hun eigen politiek-correcte imago, dan over het plezier van kinderen.
De (voormalige) Hoofdpieten zijn voorstander van een maatschappelijke dialoog over Zwarte Piet, een dialoog die kan uitmonden in veranderingen, als de meerderheid van de Nederlanders daar achter staat en deze gedragen wordt door een visie, waardoor de essentie van dit prachtige Kinderfeest overeind blijft. Zolang zo’n oplossing er nog niet is, vinden ze dat politiek en media de moed moeten hebben om een prachtige traditie te beschermen, in plaats van deze kapot te maken door een lafhartig cultuur-relativisme en door allerlei ondoordachte experimenten. Hulde voor deze Hoofdpieten!
Volg Jan op Twitter: @JanGajentaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten