Burgemeester deelt cadeautje uit aan regionale omroep

Geen categorienov 27 2014, 10:00
De Berlusconi van de polder deelt belastinggeld uit alsof het niets is.
Iedereen in Zuid-Holland kent Omroep West wel. De omroep doet zo'n beetje verslag van alles dat in de regio gebeurt. Niet altijd even goed, wel altijd met een flinke zak subsidie van de overheid. Desondanks belandde de regionale publieke omroep vorig jaar in het rood met 337.000 euro.
Intussen vond de Zoetermeerse burgemeester Charlie Aptroot het een hartstikke goed plan om de directeur van de omroep vorig jaar een bonus uit te delen van 13.844 euro. Daarmee kwam het salaris van de directeur van Omroep West uit op een niet misselijk bedrag van 179.000 euro.
Huh, burgemeester Aptroot die een bonus uitdeelt aan een lokale omroep? Hoe dan? Nou, Aptroot is niet alleen burgemeester van een stad waar Omroep West verslag van doet, Aptroot is tegelijk ook de president-commissaris van de omroep. De Volkskrant schrijft vandaag dat Aptroot de bonus verdedigt:

Die verklaring is opmerkelijk, omdat Aptroot als burgemeester van Zoetermeer zelf een prominente vertegenwoordiger is van dat openbaar bestuur in het verzorgingsgebied. Het voormalig VVD-Kamerlid wil niet reageren op de vraag of er sprake is van een dubbele pet, als de burgemeester van een grote stad in de regio ook president-commissaris is van de regionale omroep, die onder meer de taak heeft het bestuur te controleren. "Het is bij Omroep West goed geregeld."

Dit riekt niet alleen naar belangenverstrengeling, dit is belangenverstrengeling. Aptroot is in feite de Berlusconi van de polder. Als Aptroot gaat over het salaris van de directeur van de regionale omroep, dan kan hij ook invloed uitoefenen op de inhoud van de uitzendingen. Hij kan zelfs interviews afdwingen voor een beetje extra geld voor de directeur Misschien doet hij dat niet - dat weten we niet - maar dat het mogelijk is, betekent dat er sprake is van een dubbele pet.
Aptroot moet nog voor het einde van deze week kiezen wat hij gaat doen, wat mij betreft. Of hij blijft burgemeester van Zoetermeer of hij blijft president-commissaris van Omroep West. Allebei kan niet.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten