CDA op de bres voor oude spaarders

Geen categorienov 02 2014, 15:00
Ah, het kabinet heeft een nieuw slachoffer gevonden.
De christendemocraten willen dat ouderen geen belasting hoeven te betalen over de eerste 27.000 euro van hun spaargeld. CDA Tweede Kamerlid Van Hijum zei dat gisteren in het radioprogramma Kamerbreed. De NOS vat samen:

Volgens Van Hijum zit er in belastingvoorstellen van het kabinet "een verscholen maatregel" die ertoe leidt dat ouderen met een kleine spaarpot er flink op achteruit kunnen gaan.

Op dit moment hebben pensionado's een vrijstelling waardoor ze geen belasting hoeven te betalen over een vermogen van 27.000 euro. Wat het kabinet betreft moet die vrijstelling worden afgeschaft. Vijfenzestigplussers moeten dan, net als jongere spaarders, al belasting betalen over vermogens van boven de 21.000 euro. Dat scheelt dus 6.000 euro belastingvrij.
Van Hijum noemt voorbeelden als een 88-jarige dame met een AOW-uitkering en 25.000 euro spaargeld. Voor 4.000 euro meer spaargeld moet ze ineens behoorlijk meer belasting gaan betalen... en ze raakt haar huurtoeslag van 200 euro ook nog eens kwijt. Nu ben ik sowieso voor het afschaffen van de huurtoeslag (als dat maar gepaard gaat met volledige vrijgave van de huizenmarkt), maar dergelijke maatregelen zullen natuurlijk desastreus uitpakken voor deze mensen. Zij hebben hun leven lang gespaard en worden daar nu ineens keihard voor gestraft, gewoon omdat het kan.
Onacceptabel en zeer goed dat het CDA zich ertegen verzet. Toch is er een 'maar': de christendemocraten zouden zich moeten inspannen om de grens voor jonge spaarders ook op te schroeven. Het slaat volstrekt nergens op om oude spaarders 27.000 euro belastingvrij te geven, terwijl jonge spaarders genoegen moeten nemen met 21.000 euro. Ook zij moeten in bescherming worden genomen tegen deze parasitaire overheid; het is immers hun geld, niet van de staat.
Natuurlijk is het sowieso belachelijk dat er belasting wordt geheven op gespaard geld. Mensen verdienen dat op een bepaalde manier, waarna ze belasting betalen... en een deel van het overgebleven bedrag daarna pas overboeken op hun spaarrekening. De overheid probeert deze mensen dus dubbelop te belasten; als dat geen ordinaire diefstal is weet ik het ook niet meer.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten