CDA tegen kabinet: géén hogere belastingen

Geen categorienov 09 2014, 15:00
Het kabinet zoekt het maar uit als het de belastingen weer wil verhogen.
De oppositierol ligt het CDA steeds beter: Sybrand Buma's ster is rijzende en in de peilingen is het CDA met 23 zetels de derde partij van het land, na PVV (28) en VVD (24). Dat komt omdat het CDA weet wat de kiezer wil: lagere belastingen, minder overheid en meer vrijheid.
De VVD doet niks met die agenda voor de rechtse kiezer. De liberalen zijn veel te druk met het tevreden houden van Diederik Samsom en zijn sociaal-democratische trawanten. Het gevolg: het CDA (en andere partijen als VNL) bedient die kiezer nu.
Elco Brinkman, fractieleider voor het CDA in de Eerste Kamer zei vanochtend bij WNL op Zondag dat zijn fractie niet akkoord gaat met een nieuw belastingstelsel als VVD en PvdA tegelijkertijd besluiten de belastingen voor ondernemers, consumenten en spaarders verhogen:

"We kunnen daar als CDA niet mee instemmen. Vermogen is om voor je kinderen te zorgen, of in je onderneming te steken. Je kunt niet zomaar zeggen: je bent rijk dus dat pakken we af," aldus Brinkman.

Het kabinet oriënteert zich op een nieuw belastingstelsel: het huidige zou te ingewikkeld zijn geworden. Partijen als PvdA en D66 willen dat in het nieuwe stelsel het vermogen zwaarder wordt belast, maar het CDA blijkt daar nu niet mee akkoord te gaan.

Het CDA heeft volkomen gelijk. Vermogen room je niet af om linkse hobby's te subsidiëren. Vermogen laat je met rust, omdat het niet van jou is (hallo, Samsom!), omdat er al belastinggeld over is betaald en omdat het bedoeld is voor later of om voor je kinderen en kleinkinderen te zorgen.
Een beetje sparen voor later is juist verstandig. Nou ja, behalve als de PvdA in het kabinet zit, want die linkse gasten kijken al jaren verlekkerd naar het spaargeld van Nederlanders.
Dat wordt nog lachen met de Provinciale Staten-verkiezingen in maart en de Eerste Kamer-verkiezingen in mei. Het CDA gaat de hervorming van het belastingstelsel niet steunen, want reken maar dat VVD en PvdA er stiekeme en niet zo stiekeme belastingverhogingen in stoppen.
Ik voorspel: dat hele nieuwe belastingstelsel wordt één groot fiasco en komt niet door de Eerste Kamer.
Ik voorspel ook dat het kabinet dan naar huis gaat en dat wij naar de stembus mogen ergens na de zomer van 2015. En als laatste voorspel ik dat de verkiezingscampagnes zullen gaan over één ding en één ding alleen: de hervorming van het belastingstelsel. De klassieke tegenstellingen tussen links en rechts zullen weer worden blootgelegd (meer versus minder belastingen) en we krijgen een centrum-rechts kabinet met in ieder geval de VVD en het CDA erin.
Wensdenken? Nee hoor, linkse partijen doen er gewoon niet meer toe in het Nederland van 2015. De PvdA staat op 12 zetels, de SP op 15, GroenLinks kunnen we niet meer serieus nemen, etc. Links gaat de komende jaren wegkwijnen in de oppositie, en dat lijkt mij helemaal prima.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten