Cruisejihadisten zijn de nieuwe rage

Geen categorienov 07 2014, 18:00
Ze hebben een nieuwe manier gevonden om naar Sryië te verkassen.
Secretaris-generaal van Interpol Ronald Noble zegt dat westerse jihadisten een nieuwe manier hebben gevonden om zich bij ISIS te voegen in Syrië: per cruiseschip.

Europeanen die willen vechten in Syrië of Irak hebben een nieuwe manier gevonden om die landen te bereiken. Jihadisten gaan per cruise naar Turkije en steken daar de grens over met Syrië. Secretaris-generaal van Interpol Ronald Noble heeft dat bevestigd tegenover persbureau AP. 'Omdat ze weten dat luchthavens scherp in de gaten worden gehouden, gebruiken ze cruiseschepen om naar de gebieden te komen.'

Eén van de meest populaire kustplaatsen is Izmir; vanaf daar is het vrij gemakkelijk door te reizen naar de Turkse grens met Syrië en die uiteindelijk over te steken. Volgens Noble doen ze dit pas sinds een maand of drie. Vanuit hun perspectief is het een bijzonder effectieve manier om de oversteek te maken: veiligheidsdiensten op cruiseschepen houden zich normaal gesproken alleen maar bezig met normale criminelen, zoals dieven en verkrachters. Wannabe terroristen kunnen dus doen en laten wat ze willen. Daar komt bij dat ze op verschillende plekken van boord kunnen gaan omdat men verschillende Turkse kustplaatsen aandoet. Probeer dan maar eens in de gaten te houden wie waar verdwijnt.
Het moge duidelijk zijn dat het zaak is voor Europa om een regeling te treffen met Turkije. Het is algemeen bekend dat de regering-Erdogan er bepaald niet alles aan heeft gedaan om ISIS klein te houden, maar er moet nu maar eens druk op de president worden gezet om in actie te komen. De Turkse inlichtingendienst de MIT staat erom bekend dat het min of meer alles weet wat er gebeurt in het land zelf. Het moet daarom niet zo moeilijk voor ze zijn om gewoon een anti-ISIS eenheid op te zetten die continu communiceert met hun Europese collega's.
Om dat te doen moet Europa helaas wel serieus zaken doen met Erdogan en ja, dat kan betekenen dat we hem iets moeten geven wat hij nodig heeft. Prettig is anders - zeker omdat Erdogan juist moet worden aangepakt - maar er zit mijn inziens niets anders op. Oh, en als hij niet meewerkt moet hij maar onder druk worden gezet. Europa en Amerika hebben genoeg materiaal om mee te werken; Erdogan is in veel opzichten afhankelijker van ons dan wij van hem.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten