D66: eerste personeelslid moet extra goedkoop zijn

Geen categorienov 22 2014, 21:00
Op zich een prima voorstel, alleen moet het voor veel meer personeel gelden.
D66 heeft zowaar iets van een liberaal idee. De Democraten willen namelijk dat werkgevers die voor het eerst personeel aannemen een korting op de werkgeverspremie krijgen. Kamerlid Steven van Weyenberg zei dat vandaag in het radio programma Tros Kamerbreed.

Een werkgever betaalt gemiddeld twee keer het bedrag dat de werknemer verdient, becijferde hij. Het moet voor bedrijven gemakkelijker en goedkoper worden om mensen in dienst te nemen, vindt het Kamerlid.

Daarnaast wil de partij dat er ook speciale maatregelen worden getroffen voor minimumloners. Ook zij zouden goedkoper in dienst moeten kunnen dan het geval nu is. Op deze manier hoopt D66 de werkloosheid omlaag te brengen.
De redenering is helder en volstrekt logisch: het is nu gewoon te duur om mensen aan te nemen. Veel werkgevers zouden wel iemand kunnen gebruiken, maar niet als de kosten per maand vele duizenden euro's bedragen - zeg maar twee keer het salaris van de potentiële werknemer. Als je de kosten dan omlaag brengt nemen meer werkgevers mensen aan en voila, voor je het weet daalt de werkloosheid.
Prima, maar als je echt in die liberale argumentatie gelooft (fanatieke socialisten geloven dat het niet uitmaakt wat de extra kosten zijn, werkgevers nemen toch wel een bepaald aantal mensen in dienst) moet je het hier niet bij laten. De werkloosheid moet in zijn algemeenheid worden aangepakt. Dat doe je door de kosten op arbeid across the board - langs de gehele linie - te verlagen. Ja, zowel voor minimumloners als voor werknemers die 5.000 euro netto per maand gaan verdienen. 
Het is jammer dat D66 die stap niet durft te zetten - jammer, maar misschien vooral ook tekenend voor die partij. Pechtold en de zijnen proberen zich namelijk wel als 'liberaal' te presenteren, maar in de kern zijn ze niets meer of minder dan gematigde sociaaldemocraten. Ja, soms willen ze dat er een paar kleine ingrepen worden gedaan om de economie iets van een zetje te geven, maar dat is het dan wel; voor de rest zijn het statisten pur sang.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten