Geen makkelijkere asielzoeker dan een christelijke

Geen categorienov 28 2014, 20:00
SGP-leider Van der Staaij wil dat Nederland een voortrekbeleid gaat voeren waardoor christelijke vluchtelingen makkelijker in Nederland worden opgenomen.
Bij Arabische landen denken we vaak aan moslims, maar vergist u niet: er wonen daar al véél langer christenen dan dat er islamieten wonen. Toen Mohammed nog geboren moest worden en er nog geen spoortje van het schrikbewind te bespeuren was dat de islamitische profeet zou voeren, woonden er al enkele eeuwen christenen in het Midden-Oosten.
Maar ondanks hun soms twee millennia durende onafgebroken aanwezigheid hebben de christenen het daar zwaar. Zeker met de opkomst van ISIS vluchten van sommige plekken de laatste christenen weg, die daarmee een eeuwenlange traditie afsluiten.
Het minste wat we voor die mensen kunnen doen, is ze een nieuw huis schenken. SGP-leider Kees van der Staaij wil ook precies daar zorg voor dragen:

Christenen uit de Arabische wereld moeten voorrang krijgen bij de opvang van vluchtelingen in Nederland. Dat zegt SGP-leider Kees van der Staaij tegenover NU.nl.

"Laat Nederland het voorbeeld volgen van andere Europese landen, zoals Frankrijk en Oostenrijk. Zij toonden zich bereid groepen christenen op te vangen in hun land", aldus Van der Staaij. Hij ziet dat de opvang van zijn geloofsgenoten in de Arabische wereld ernstig te wensen overlaat. Hoewel de SGP voorstander is van opvang in de regio, constateert hij dat veel Arabische landen de zorg van christelijke vluchtelingen onder aan de lijst zetten.

Met christelijke vluchtelingen is over het algemeen weinig mis. Hun culturele opvattingen gaan goed samen met die van autochtone Nederlanders, en doorgaans zijn ze uitstekend opgeleid. De enige belemmering voor een volwaardige opname van christelijke vluchtelingen in Nederland is dat ze geen kennis hebben van de Nederlandse taal. Door hun hoge opleiding spreken ze echter wel Engels, wat in bepaalde beroepsgroepen hier meteen voldoende is om aan de slag te gaan. De kosten die de overheid heeft moeten maken voor hun opvang, verdienen ze dan zelf weer terug in belastinggeld. And then some.
En andere groepen asielzoekers dan? Tja. Het lijkt een vorm van discriminatie - of positieve discriminatie, zo u wilt - maar in feite is het gunstig voor het imago van alle immigranten in Nederland. Als immigranten voor minder maatschappelijke problemen zorgen doordat een groter aandeel van hen gewoon maatschappelijk geslaagd is, zullen zaken als discriminatie en xenofobie vanzelf mondjesmaat gaan afnemen.
Kortom: ik ben voor. Laat maar komen die christelijke vluchtelingen. Als je wil spreken over 'cultuurverrijking' na immigratie, moet je bij deze mensen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten