Goh, vader niet aangeklaagd voor gooien stoel na uitspraak

Geen categorienov 22 2014, 19:00
Dat valt me nog mee.
Het is nauwelijks te bevatten, maar heel af en toe hebben het Openbaar Ministerie en rechters het hart zowaar op de juiste plaats. Zie dit verhaal in De Telegraaf:

De vader die vrijdag in de rechtszaal in Roermond een stoel naar de rechter gooide, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) zei zaterdag dat de rechter geen aangifte heeft gedaan.

Dat valt nogal te begrijpen. De man draaide namelijk door omdat een Pool die zijn dochter én haar opa en oma had doodgereden 'veroordeeld' werd tot een taakstraf van 120 uur. Het dochtertje was twee jaar oud toen ze overleed.
Het is niet heel gek dat de man dat niet kon accepteren en zijn zelfbeheersing verloor. Als ik in zijn schoenen stond had ik beduidend agressiever gereageerd, bijvoorbeeld door de schuldige zelf een flink pak rammel te geven. Een stoel gooien naar een idiote D66-rechter is misschien niet heel vredelievend, maar ieder normaal mens kan zich er iets bij voorstellen dat een vader zoiets doet.
Geen wonder dus dat de rechter geen aangifte heeft gedaan en de man niet wordt vervolgd. Het publiek reageerde net als de vader boos op de uitspraak; als hij vervolgd wordt zorgt dat vrijwel zeker voor grote maatschappelijke onrust... waardoor het vertrouwen in de boven-ons-gestelden nog verder daalt. Dat is niet alleen slecht voor de staat, maar ook voor de burger zelf. Het systeem kan op termijn alleen maar overleven als we er nog iets van vertrouwen in hebben. Daar staat of valt het mee.
Het enige jammere aan dit verhaal is dat de rechter in deze zaak zich niet geroepen voelt om zijn toga aan de kapstok te hangen. Natuurlijk is het verstandig van hem dat hij geen aangifte heeft gedaan, maar als hij iets van gezond verstand had zou hij begrijpen dat zijn vonnis belachelijk en volstrekt onacceptabel is... en daar zijn conclusies uit trekken.
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten