Helpt afschaffen kinderarbeid kinderen wel?

Geen categorienov 02 2014, 21:00
Minister Ploumen stelt kinderarbeid aan de orde in India, bericht het Parool. Maar is dat wel slim?
Minister Liianne Ploumen is deze week op handelsreis naar India. In de eerste plaats is ze daar natuurlijk om de relaties met dat land aan te halen en om ervoor te zorgen dat de handel tussen India en Nederland verbetert. Prima, geen probleem. Sterker nog, ze hóórt dat te doen.
Helaas laat ze het daar niet bij. Als ze daar dan toch is wil ze meteen ook even actievoeren tegen kinderarbeid. Dat vindt ze namelijk een verfoeilijke praktijk waaraan zo snel mogelijk een einde moet komen.

'De producten die in Nederland in de winkel liggen, moeten duurzaam worden geproduceerd. Kinderarbeid moet worden uitgebannen', aldus een verklaring van Ploumen vandaag. Volgens haar neemt India de kwestie serieus en wil ze helpen dit proces te versnellen.

Natuurlijk kunnen we het er allemaal over eens zijn dat het allerminst prettig is dat er nogal wat Indiase kinderen zijn die in plaats van op school te zitten, elke dag hard naar de fabriek worden gebracht waar ze vervolgens uren en nog eens uren moeten werken. Een kind hoort te kunnen spelen en van zijn kindertijd te genieten. Geef ze een voetbal en laat ze - na school - lekker met elkaar over straat hollen.
Toch is er een probleem met Ploumens plannetje. Je kunt ontwikkelingslanden niet zomaar dwingen om de westerse waarden in dit opzicht aan te nemen. De gezinnen van die kinderen hebben gewoon geen geld, en dat is niet zo gek aangezien India nog altijd een derdewereldland is. Ja, er wordt daar veel geproduceerd, en alweer ja, er zijn inderdaad veel rijke mensen in dat land, maar helaas is het inkomen per hoofd van de bevolking nog altijd minimaal.
Als de kinderen opeens worden thuisgehouden en/of naar school worden gestuurd verliest het gezin een belangrijke bron van inkomsten. Ploumen zou dat ongetwijfeld willen bestrijden door massale loonsverhogingen te regelen voor alle arbeiders in India, maar helaas gaat dat niet zo gemakkelijk. Als de loonskosten stijgen kunnen bedrijven minder winst maken en dus minder investeren, minder mensen in dienst hebben, etc. enzovoort. Uit lijfsbehoud zullen ze dan vrijwel zeker verhuizen naar een land waar arbeid goedkoper is. Het gevolg: India is in de aap gelogeerd. De economische groei zal stagneren, gezinnen gaan er op achteruit, en zoon- en dochterlief die zogenaamd naar school hadden moeten gaan bedelen nu de hele dag op straat in de hoop dat iemand - wie dan ook - ze een roepie geeft.
Het breekt je hart misschien, maar de enige duurzame manier om van kinderarbeid af te komen is de vrijhandel wereldwijd te bevorderen zodat ontwikkelingslanden meer geld kunnen verdienen waardoor de levensstandaard daar omhoog gaat. Op termijn zal kinderarbeid dan vanzelf verdwijnen. 
Volg Michael op Twitter: @MichaelvdGalien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten