Imam stopt met preken na 'ISIS-dreigementen'

Geen categorienov 24 2014, 21:00
Zelfs Nederlandse moslims zijn niet veilig voor de aanhangers van ISIS.
Wie ISIS tot de vijand verklaart, kan maar beter op z'n tellen passen, want aanhangers van ISIS zijn overal. Dat blijkt wel uit het feit dat de Amsterdamse jongerenimam, Yassin Elforkani, stopt met preken omdat hij wordt bedreigd door radicale moslims. Elforkani is een verklaard tegenstander van moslims die naar Syrië en Irak afreizen voor de jihad. Hij roept Nederlandse moslimjongeren op niet te gaan.
Dat vinden de radicale moslims in Nederland niet leuk. Die willen liever dat zoveel mogelijk moslims naar het gebied vertrekken om daar mee te vechten met ISIS, om zoveel mogelijk andere moslims, christenen, yezidi's, Koerden, etc. te vermoorden. Dus dreigen ze erop los aan het adres van de jongerenimam. "Voorzichtigheid is geboden," zegt Elforkani zelf. Veel meer wil hij er niet over kwijt, behalve dat hij om veiligheidsredenen zich tijdelijk terugtrekt.

Sinds een week of drie predikt hij niet meer in de Utrechtse Omar al-Farouk-moskee. De jongerenimam zegt behalve bedreigingen ook veel steun te hebben ontvangen van geloofsgenoten. "Dat had ik nooit kunnen bedenken," zegt hij daarover.

Elforkani benadrukt dat hij binnen afzienbare tijd zijn werk wil hervatten. "Ik blijf mijn rol vervullen." Hij geldt als een vooraanstaande jihadcriticus en wordt in zijn functie van woordvoerder van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) vaak als zegsman van de Nederlandse moslims uitgenodigd in talkshows.

Ik ben zelf geen moslims, maar ik verklaar me wel solidair met Elforkani. Hij doet zijn best radicalisering tegen te gaan, dus hij verdient onze steun voor de volle 100 procent op dit gebied. We kunnen niet accepteren dat radicale moslims in Nederland door te dreigen precies krijgen wat ze willen, namelijk dat er een einde komt aan de aanpak van de radicalisering van (jonge) moslims. De strijd tegen ISIS vindt plaats op allerlei fronten, en het tegengaan van radicalisering binnen de Nederlandse moslimgemeenschap door die gemeenschap zelf is er een van.
Volg Frank Verhoef op Twitter: @fverhoef.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten